Την ανησυχία της για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας και το μέλλον των συντάξεων εκφράζει η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό.

Όπως επισημαίνει η Αλέκα Παπαρήγα, η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ «εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο για την καταβολή των συντάξεων στο άμεσο μέλλον», ενώ «οδηγεί χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους στην ανέχεια και στην εξαθλίωση».

«Από το 1950 και μετά οι κυβερνήσεις λεηλάτησαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου τα αποθεματικά των Ταμείων. Το μέγεθος της λεηλασίας ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις δεκαετίες του '90 και του 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν και ‘εξαφανίστηκαν’ στο χρηματιστηριακό τζόγο», αναφέρει.

Υπενθυμίζει παράλληλα ότι μετά από τη διαδικασία του πρόσφατου "κουρέματος" τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν το 53,50% των αποθεματικών τους, ενώ την ίδια στιγμή, «η εισφοροδιαφυγή, η ανεργία, οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές και οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις επιδεινώνουν την ήδη βαριά κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος».

Η κ. Παπαρήγα ζητεί τέλος τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση των συνταξιούχων και ασφαλισμένων «με τη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων και σύγχρονων και δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

TAGS