Τις προτάσεις των κομμάτων μέσα στο καλοκαίρι για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η άρση των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία ισχύει από το 2008 και μέχρι το τέλος του 2013.

Ο Θ. Σκορδάς άνοιξε εμμέσως το θέμα λέγοντας πως όταν η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης «κάποια στιγμή, σε πέντε – δέκα – δεκαπέντε χρόνια» θα αρθεί η απαγόρευση, γι’ αυτό πρέπει να ετοιμάζεται το σύστημα. Τότε, είπε ο Θ. Σκορδάς, θα έχει συγκεντρωθεί τεράστιος όγκος από αιτήσεις πλειστηριασμών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Σκορδάς διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι τράπεζες δεν θα πουλήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια που έχουν.

Για το θέμα εξέδωσε αργότερα την Τρίτη διευκρινιστική ανακοίνωση ο κ. Σκορδάς, στην οποία αναφέρει ότι: 

«Για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».