Στις πιέσεις που δέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές και παγκόσμιες εβραϊκές οργανώσεις, αποδίδει την άρση της αντίθεσης της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, η μεταβολή της περασμένης Πέμπτης οφείλεται, κατά τα φαινόμενα, στην ευρεία καταδίκη της στάσης του κόμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ελληνικές και παγκόσμιες εβραϊκές οργανώσεις, όπως το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο (ΠΕΣ) το οποίο είχε ζητήσει από την Αθήνα να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Στο δημοσίευμα του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου παρατίθενται οι δηλώσεις του  πρόεδρος του ΠΕΣ Ρόναλντ Λόντερ, ο οποίος τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τα κυρίαρχα κόμματα στην Αθήνα είναι, κατά τα φαινόμενα, ανίκανα να έρθουν σε συμβιβασμό ως προς αυτό το σπουδαίο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «οι καπηλευτές του μίσους και οι εξτρεμιστές, όπως οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, δεν αποτελούν μόνο απειλή για μειονότητες, όπως οι Εβραίοι, αλλά απειλή για τη Δημοκρατία συνολικά. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από τις δημοκρατικές δυνάμεις και με την πλήρη δύναμη του Νόμου».

Όπως έγραφε το newpost.gr σε παλαιότερη ανάρτησή του, οι πιέσεις του εβραϊκού λόμπι δημιούργησαν πονοκεφάλους στην κυβέρνηση για αυτό το λόγο εξάλλου η Νέα Δημοκρατία έφερε στη βουλή πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος.  

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση της περιόδου φυλάκισης και των προστίμων για την προτροπή και τη διενέργεια ρατσιστικών επιθέσεων, τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ για πρώτη φορά καθιστά «την υιοθέτηση ή την υποτίμηση της σοβαρότητας των ναζιστικών εγκλημάτων,του εβραϊκού Ολοκαυτώματος και άλλων γενοκτονιών» εγκλήματα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Πολιτικοί ή πολιτικά κόμματα με μέλη που θα έχουν καταδικαστεί, βάσει του νέου νόμου, θα αποκλείονται από την κρατική χρηματοδότηση. Κρατικές, ωστόσο, υπηρεσίες και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία θα εξαιρούνται από το νομοσχέδιο, τονίζει το δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΠΕΣ.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι η κεντρική επιτροπή της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα κάλεσε «όλες της δημοκρατικές δυνάμεις της χώρας να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να υπερψηφίσουν νομοσχέδιο που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο στη ρατσιστική βία, στην ξενοφοβία, στον αντισημιτισμό και στην άρνηση του Ολοκαυτώματος».