Ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη είναι η κατάθεση στην Προανακριτική του έλληνα πρέσβη στο Παρίσι Κωνσταντίνου Χαλαστάνη ο οποίος είχε παραλάβει το cd με την λίστα Λαγκάρντ και την είχε διαβιβάσει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Χαλαστάνης κατέθεσε έγγραφο αίτημα, με την υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, με το οποίο ζητά από τις γαλλικές αρχές να βοηθήσουν ώστε να σταλεί στην Ελλάδα η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.

Η επιστολή -που ζήτησε ο κ. Χαλαστάνης από το ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας- έχει ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2010 και απευθύνεται προς το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με την υπογραφή του κ. Πλασκοβίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει:

«Σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον κ. J. Fenet θα θέλαμε να υποβάλουμε προς τις γαλλικές αρχές ένα αίτημα προκειμένου να αρυσθούμε πληροφόρηση σχετικά με τραπεζικές καταθέσεις που ανήκουν σε Έλληνες πολίτες και εταιρείες σε Ελβετικές Τράπεζες. Αντιλαμβανόμεθα ότι οι γαλλικές αρχές έχουν στην κατοχή τους παρόμοια πληροφόρηση, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Το αίτημα αυτό βασίζεται στις σχετικές διατάξεις που αφορούν στην αμοιβαία βοήθεια από τις Αρμόδιες Αρχές των Κρατών Μελών στον τομέα της άμεσης φορολόγησης (Οδηγία 77/799/EEC, ως ισχύει) καθώς και στη διμερή Συμφωνία της Ελλάδος και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολόγησης.

Όλες οι πληροφορίες θα τύχουν εμπιστευτικής μεταχείρισης από τις ελληνικές φορολογικές αρχές στον αγώνα εναντίον της φοροδιαφυγής και σε συμφωνία με τη γαλλική φορολογική αρχή.

Ελπίζοντας σε μια θετική σας απάντηση,

Ειλικρινώς ημέτερος,

Ηλίας Πλασκοβίτης».

Σημειώνεται ότι ο κ. Πλασκοβίτης στην κατάθεσή του στην Προανακριτική είχε παραδεχτεί ότι ο ίδιος έκανε προσπάθειες να έρθει στην Ελλάδα η λίστα, ωστόσο, όπως είχε αναφέρει, ήταν μόνο τηλεφωνικές.

Έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις η Προανακριτική Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τον πρώην γενικό γραμματέα του ΥΠΟΙΚ να καταθέσει, άύριο στις 6:30 το απόγευμα.