Η ΔΗΜΑΡ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο και παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνεί με όλα όσα αφορούν στο κυβερνητικό έργο δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα και μετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας αγωνιζόμενη να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός κοινός πολιτικός τόπος και η μεγαλύτερη δυνατή επίδραση της στις ασκούμενες πολιτικές, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, στη διάρκεια ομιλίας του σε κομματική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (Αποθήκη Δ΄του λιμανιού).

Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να συσπειρωθούν γύρω από τη ΔΗΜΑΡ, με στόχο την ανασύνθεση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, στη βάση του ότι είναι περισσότερα εκείνα που τους χωρίζουν, από εκείνα που τους ενώνουν.

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι με τη στάση του σε ορισμένα θέματα «υπονομεύει» τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης είπε ότι «η συνοχή της κυβέρνησης είναι υπόθεση και των τριών εταίρων», πρόσθεσε δε ότι δεν είχε καμιά αυταπάτη για το Μνημόνιο, καθώς αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε αρκετούς τομείς, όμως οι ρυθμίσεις του ήταν οικονομικά αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες.

Η ΔΗΜΑΡ δεν έκανε εξαγγελίες που ηχούν ευχάριστα στα αυτιά, δεν δημαγώγησε, δεν υποσχέθηκε ανέφικτες μονομερείς ενέργειες, ούτε αποκήρυξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτε εύκολες και μαγικές λύσεις, είπε.

Κατηγόρησε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι έχουν άγχος μη τυχόν και υπάρξει ανάκαμψη για τη χώρα και υπογράμμισε: «Η επιθυμία τους - που δεν μπορεί να κρυφτεί - για να έρθουν απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία, είναι απαράδεκτη. Τελικά τι θέλουν; Να αποτύχει η προσπάθεια εξόδου από την κρίση και να χαντακωθεί η χώρα;».

Ειδικότερα για το ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Κουβέλης παρατήρησε: «Αντί να συμπαραταχθεί εμφανίστηκε να προτείνει δική του ρύθμιση. Έτσι αντιλαμβάνονται στο ΣΥΡΙΖΑ το δημοκρατικό μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό και το νεοναζισμό;».

Χαρακτήρισε αναγκαία πράξη τη θεσμική και πολιτική θωράκιση της κοινωνίας έναντι του κινδύνου εκφασισμού και κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου «να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εκφασισμού της κοινωνίας και την άνοδο του ναζιστικού μορφώματος, της Χρυσής Αυγής».

Για την ΝΔ, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «οι προσθήκες στον νόμο του 1979 για τη ρατσιστική βία, που κατέθεσε, επιβεβαιώνουν ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ήταν και αναγκαίο και επιβεβλημένο» και την κάλεσε να συμπράξει για την ψήφιση του.

Για την πορεία της χώρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν αποτελέσματα που οφείλονται στις θυσίες των πολιτών και σημείωσε: «Μαγικός τρόπος να ξεφύγουμε από την κρίση δεν υπάρχει. Αποτελεσματικότερος και δικαιότερος τρόπος, όμως, υπάρχει. Δεν είναι νομοτέλεια η διαρκής υποβάθμιση. Δεν είναι νομοτέλεια η απίσχανση της οικονομίας. Δεν είναι νομοτέλεια και άλλη επιβάρυνση φορολογουμένων - μισθωτών και συνταξιούχων. Πρέπει να μπει τέλος στα μέτρα λιτότητας και να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Πρέπει να  προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία που θα ωφελήσουν τους πολλούς και όχι μεταρρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν τους αδύναμους».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είπε ότι πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς καθυστέρηση, για να έχουμε αποτελέσματα στη φετινή τουριστική περίοδο.

«Μεσοπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι μια συμφωνία στις αρχές του 2014, που θα μειώσει δραστικά το χρέος και τις επιβαρύνσεις του. Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει τις αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, να προετοιμάσει την διαπραγματευτική τακτική της νέας φάσης και να δημιουργήσει τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.