Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Ενωμένο προσπαθεί να κρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου, το παζλ που απεικονίζει την κυβερνητική συνοχή, το οποίο αν και έχει μόνο τρία κομμάτια, το τελευταίο διάστημα, φαντάζει όλο πιο δύσκολο και περίπλοκο. Η διαφωνία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, δημιούργησε το πρώτο σοβαρό ράγισμα στο γυαλί της τρικομματικής κυβέρνησης, με τη ρωγμή να μεγαλώνει καθημερινά.

Αν και ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται από χθες ξανά σε εξέλιξη με την τρόικα, ενόψει και της άφιξης των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της το Σαββατοκύριακο, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου δεν χάνουν καμία ευκαιρία προκειμένου να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη μόλις χθες, με αφορμή την κατάθεση πρότασης «αντιρατσιστικού νόμου» από τη Χρυσή Αυγή. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν εκ νέου να προχωρήσει η πρόταση που από κοινού είχαν καταθέσει, με την Ιπποκράτους μάλιστα να κάνει λόγο για «μεγάλες ευθύνες των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου, πρωτίστως της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτική δέχθηκε από τους κυβερνητικούς εταίρους και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις ρυθμίσεις των ενήμερων τραπεζικών δανείων που έφερε στη Βουλή, με σημείο τριβής τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το…σίριαλ είχε συνέχεια και εκτός Κοινοβουλίου, όταν ο πρωθυπουργός πήγε να ενημερωθεί και να δώσει κατευθύνσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τις έρευνες για την εξόρυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων. Δεν πέρασε λίγη ώρα από την ανακοίνωση δια στόματος του κ. Σαμαρά ότι ιδρύεται Δημόσια Εταιρία Υδρογονανθράκων και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να υποστηρίξει ότι ήταν μια δική του πρόταση «που επιτέλους υιοθετεί η κυβέρνηση».

Η αγωνία αυτή που εκφράζεται συχνά από τον κ. Βενιζέλο με σπασμωδικές δημόσιες δηλώσεις ή «κορώνες» έξω από το Μαξίμου, μετά από κάθε Σύσκεψη αρχηγών, έχει να κάνει κυρίως με τη βαριά δημοσκοπική πίεση ή πιο ορθά τη δημοσκοπική συμπίεση που νιώθει στην πλάτη του, τόσο ο ίδιος όσο και ο Φώτης Κουβέλης. Και οι δύο προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τις επιλογές της ΝΔ στο εσωτερικό της κυβέρνησης, να αποκτήσουν ζωτικό χώρο και ακροατήριο σε μια ούτως ή άλλως περιορισμένη δεξαμενή, με δεδομένες τις νέες πολιτικές κινήσεις που ξεφυτρώνουν καθημερινά στον κεντροαριστερό χώρο.

Αν και όλες οι πλευρές διαβεβαιώνουν ότι οι διαφωνίες αυτές δεν επηρεάζουν τη λειτουργία της κυβέρνησης, με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να σημειώνουν ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς τα τρία κόμματα έχουν διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, αποτελεί μεγάλο ερώτημα τι εικόνα παρουσιάζει η τρικομματική προς τα έξω, όταν μάλιστα έχει ανοικτά με την τρόικα ορισμένα πολύ κρίσιμα ζητήματα.

Οι άμεσες απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στον Ιούνιο, η ένταξη σε κινητικότητα άλλων 12.500, οι αλλαγές στη φορολογία και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, οι νέες αντικειμενικές αξίες και η αναμόρφωση του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι από χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Στη σκιά όλων αυτών, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, επιμένουν ωστόσο να θέτουν συνολικότερο θέμα συντονισμού και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, αξιολόγησης των προσώπων μέχρι και επαναπροσδιορισμού της μεταξύ τους προγραμματικής συμφωνίας. Όμως όπως σημείωνε ανώτερη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, η προγραμματική συμφωνία δεν είναι κάτι σταθερό, αλλά αλλάζει καθημερινά στην πράξη, από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Όσο για το άλλο αίτημα, τον ανασχηματισμό, που τίθεται ανοικτά, κυρίως από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς αρνείται αυτή τη συζήτηση πριν μάλιστα το συνέδριο του κόμματός του αφού θα έθετε σε νέα βάση την κυβερνητική συνεργασία με εκχώρηση εξουσίας στους δύο αρχηγούς.

Από την άλλη όμως όπως θύμισε ο κ. Βενιζέλος η κυβέρνηση βασίζεται στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφήνοντας να εννοηθεί ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι απολύτως απαραίτητοι για να περνούν κρίσιμα νομοσχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις ο ανασχηματισμός να γίνει μετά το Συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου, οπότε και θα ξεκινήσει μια χαλαρή περίοδος από άποψης πιέσεων από την τρόικα (επιστρέφει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο), προκειμένου να αποφορτιστεί το κλίμα και να σταματήσουν οι τριγμοί που έχουν προκληθεί.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θεωρεί ζωτικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας αλλά και της κυβέρνησης την διατήρηση της θετικής ψυχολογίας στην ελληνική κοινωνία και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην διαταραχθεί και να περάσει η κυβέρνησή του το σκόπελο των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα αλλάξει η ευρωπαϊκή πολιτική γεγονός που θα δώσει ανάσες και στην ελληνική οικονομία.

Δεν πρόκειται όμως, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά, να υποχωρήσει από τις θέσεις του και να δεχθεί οποιαδήποτε εκβιαστικά αιτήματα από τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξη, καθώς είναι γνωστό ότι αν υπάρξει σύντομα προσφυγή στις κάλπες, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, ακόμη και να περάσουν το όριο εισόδου του 3%, στη νέα Βουλή.