Την ανάγκη εφαρμογής ενός σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου, με απόλυτο σεβασμό και προτεραιότητα στο περιβάλλον, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπούλιας τονίζει ότι η περιβαλλοντική κρίση είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα και ένα πρόβλημα περίπλοκο και πολυδιάστατο, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ζωής στον πλανήτη.

«Η πιεστική ανάγκη για την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος είναι ζήτημα που συμβάλλει καθοριστικά στον προσδιορισμό του περιεχομένου της πολιτικής, των κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, όχι μόνο στο παρόν αλλά και το μέλλον», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η πρόκληση να αναχαιτίσουμε την επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή φέρνει όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά ενώπιον των ευθυνών μας.

Όπως επισημαίνει, απαιτείται η κοινή και συντονισμένη προσπάθεια, καθώς πρόκειται για υπόθεση που καταρρίπτει στην πράξη τις κοντόφθαλμες αντιλήψεις περί εθνικού συμφέροντος και συνδέει σε πυκνό πλέγμα αλληλεξάρτησης τους λαούς του κόσμου, καθώς και τη σημερινή με τις επόμενες γενιές.

Συνεχίζοντας αναφέρει πως απαραίτητη προϋπόθεση κάθε σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων για το περιβάλλον είναι η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, ενός σύγχρονου περιβαλλοντικού πολιτισμού.

«Η μάχη για ένα βιώσιμο περιβάλλον, είναι μάχη για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής της γενιάς μας και αυτών που έπονται και πρέπει,  όλοι μαζί, να την κερδίσουμε», καταλήγει το μήνυμα του κ. Παπούλια.