Μήνυμα προς τους 237 μετανάστες-απεργούς πείνας της βίλας «Υπατία», να λύσουν την απεργία τους και «να πάνε στα σπίτια τους», έστειλε εντός της Επιτροπής της Βουλής για το Μεταναστευτικό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας πως «το αίτημα της μαζικής, γενικής νομιμοποίησης, δεν υφίσταται, δεν ακούγεται και δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το Μεταναστευτικό, αποτελεί  «βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε ο κ. Παπουτσής και επανέλαβε ενημερώνοντας την Επιτροπή, πως θα προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και επικουρική προστασία, με βάση το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα: Όσοι δικαιούνται ασύλου θα τους χορηγηθεί. Όσο για τους υπόλοιπους, θα πρέπει να επαναπατρισθούν, είτε οικειοθελώς, είτε με απέλαση. Το τελευταίο βεβαίως, «είναι στην πραγματικότητα δύσκολο» παραδέχθηκε ο υπουργός, «καθώς οι πρεσβείες ορισμένων χωρών όπως το Μαρόκο, είναι απρόθυμες να συνεργαστούν - και καταβάλλουμε και μέσω της Ε.Ε., κάθε είδους διπλωματική προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση του Α. Γεωργιάδη, γιατί δεν συνελήφθησαν οι καταληψίες της Νομικής μετά την αποχώρησή τους, ο κος Παπουτσής επικαλέστηκε κατ’ αρχήν το μέγεθος του προβλήματος των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, που ζουν επί χρόνια στην Ελλάδα και έχουν καταστεί παράνομοι, μη διαθέτοντας τον απαιτούμενο κατ’ έτος, αριθμό ενσήμων. Από κει και πέρα, «δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε ακραία εφαρμογή του νόμου σε μια περίπτωση που μπάζει από δέκα μεριές: Οι άνθρωποι οδηγήθηκαν εκεί από επίσημο Φόρουμ που λειτουργεί ως μη κυβερνητική οργάνωση, χρηματοδοτούμενο από το ελληνικό κράτος» ανέφερε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων: Στο πλαίσιο αυτό εξήρε και την συνεισφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσα, στην ομαλή λήξη της κατάληψης της Νομικής, αντιδιαστέλλοντας την στάση του με εκείνη της δικηγόρου και εκπροσώπου των μεταναστών, Ι. Κούρτοβικ, «που επέμενε να συνεχιστεί η κατάληψη» (κάτι που ο παριστάμενος Θ. Δρίτσας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει). Άλλο τόσο ο κος Παπουτσής, αναφερόμενος στις συνθήκες στον Άγιο Παντελεήμονα, παραδέχθηκε τις αδυναμίες του συστήματος αστυνόμευσης (τις οποίες απέδωσε στην οικονομική κρίση) και ανακοίνωσε πως «προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με «Χρυσή Αυγή», εκπροσώπους συλλόγων και καταλήψεων στην περιοχή, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά βίας. Δεν βρίσκουμε και ευήκοα ώτα…»

Τέλος, ο κος Παπουτσής υπογράμμισε την σημασία της τοποθέτησης του φράχτη των 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο, μαζί με θερμικές κάμερες, που θα αποδεικνύουν ότι οι λαθρομετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία - υποχρεώνοντας την τελευταία σε υλοποίηση των συμφωνιών επανεισδοχής που έχει υπογράψει.

Την «κράτηση των λαθρομεταναστών μέχρι την απέλαση» πρότεινε ο Θανάσης Νάκος (ΝΔ), ως το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τα κυκλώματα διακίνησης, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου (ΚΚΕ), στηλίτευσε την Συνθήκη «Δουβλίνο-2» που υποχρεώνει την Ελλάδα να κρατεί στο έδαφός της, όσους λαθρομετανάστες συλλαμβάνει. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας εκτίμησε πως «η χώρα μας δεν πλημμυρίζει από μετανάστες, τουλάχιστον με τα στοιχεία της Γιούροστατ που λέει πως συνολικά στην Ελλάδα, ο αλλοδαπός πληθυσμός δεν ξεπερνά τις 930.000. Η επάνοδος στη νομιμότητα τώρα, όσων περισσοτέρων αλλοδαπών βρίσκονται στην Ελλάδα, είτε μπήκαν το 1995, είτε το 2009, πρέπει να είναι επιδίωξη της πολιτικής μας σήμερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Δρίτσας.