current views are: 1

5 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση16:09

Αξιοποίηση πόρων 170 εκατ. ευρώ για επιχειρησιακά προγράμματα ζήτησε το ΥΠΟΙΚ

Την αξιοποίηση πόρων ύψους 170 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ζητεί με επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισόν.

Δημοσίευση 16:09’
αρθρο-newpost

Την αξιοποίηση πόρων ύψους 170 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ζητεί με επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισόν.

Την αξιοποίηση πόρων ύψους 170 εκατ. ευρώ από συγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης ζητεί με επιστολή της η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισόν.

Συγκεκριμένα ζητά να διατεθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για 50.000 άτομα:

  • 80 εκ. ευρώ από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση»  από αναξιοποίητους όρους παρελθόντων ετών.
  • 60 εκ.  ευρώ από το ΕΠ « Ψηφιακή Σύγκλιση» με χρήση της ρήτρας ευελιξίας.
  • 30 εκ. ευρώ από το ΕΠ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» για δράσεις του τομέα αρμοδιότητάς του.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την άμεση υλοποίηση δράσεων κατά της ανεργίας και της αποτελεσματικής στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με τη συμμετοχή των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή  Χατζηδάκη,  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση και εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ.

Οι κ.κ. Χατζηδάκης και Βρούτσης, στην κατεύθυνση της ανάσχεσης της ανεργίας,  απέστειλαν χθες κοινή επιστολή στους Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn, και Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, László Andor, με την οποία ζητούν την έγκριση άντλησης πόρων από Επιχειρησιακά Προγράμματα ( ΕΠ ) της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Επισημαίνεται ότι, ήδη, από το Υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιούνται δράσεις ύψους περίπου  207 εκ. ευρώ, για περίπου 38.500 ανέργους από το ΕΠ  «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται :

  • “Προγράμματα συμβουλευτικής και κατάρτισης με σκοπό την αντιμετώπιση των 5.500 απολυμένων-ανέργων στους κλάδους λιανικού εμπορίου, εμπορίας – διακίνησης και συντήρησης αυτοκινήτων και κατασκευών δομικών υλικών”, προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ.
  • “Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και συμβουλευτικής με στόχο την αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων 1.500 ανέργων και επαπειλούμενων ανέργων στους βιομηχανικούς κλάδους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά”, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ.
  •  “Κατάρτιση Άνεργων Ναυτικών και Παροχή Επαγγελματικής Πιστοποίησης”, προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ (20.000 ωφελούμενοι έως σήμερα).
  • Δράσεις προϋπολογισμού 3.66 εκατ. ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας από ομαδικές απολύσεις με κλαδική διάσταση (όμιλος “Ασπίς”).
  • “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας”, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ. Ενισχύονται περίπου 2000 άνεργες, απολυμένες ή απειλούμενες από ανεργία γυναίκες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
  •  Ολοκληρωμένες δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας στο Νομό Καστοριάς, ύψους 7.4 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση 300 Νέων Θέσεων Εργασίας (ΝΘΕ) για ανέργους, ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών 170 ανέργων (Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες – ΝΕΕ), καθώς και ενέργειες κατάρτισης 500 ανέργων.
  • “Ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, μέσω δράσεων συμβουλευτικής και κατάρτισης, καθώς και στήριξης της απασχόλησης σε περιοχές που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης”, προϋπολογισμού 72 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά κατά κύριο λόγο στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους.
  • Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησε και η δράση  “Αναβάθμιση επαγγελματικών δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσω κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα στις 8 Περιφέρειες Αμιγούς Στόχου 1” για 7.000 ανέργους και 1.500 αυτοαπασχολούμενους και υποαπασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, προϋπολογισμού 20 εκ. ευρώ και ο Οργανισμός «Δήμητρα» που έχει εξειδίκευση σε κατάρτιση για αγροτικά ζητήματα έχει ξεκινήσει τη υλοποίηση.

σχετικα αρθρα