Τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου «καρφώνει» με την κατάθεσή του ο πρώην γ.γ. του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι ο τότε υπουργός θα έπρεπε να έχει πρωτοκολλήσει από την πρώτη στιγμή τη λίστα Λαγκάρντ και να προχωρήσει στην αξιοποίησή της, αφού η επιστολή που έστειλε ο Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ στους Γάλλους ήταν στο πλαίσιο μιας επίσημης διακρατικής διαδικασίας

.Κι όπως διευκρίνισε σήμερα ενώπιον των μελών της Επιτροπής, η επιστολή του στις Γαλλικές αρχές εστάλη κατόπιν σχετικής εντολής του κ. Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να προσκομιστεί στη Αθήνα η λίστα με τους έλληνες καταθέτες στην HSBC, στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας.

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί στην πρώτη κατάθεσή του στην Επιτροπή (στις 29 Ιανουαρίου 2013) απέκρυψε την επιστολή στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών με την οποία ζητούσε την λίστα Λαγκάρντ, ο Ηλ. Πλασκοβίτης ανέφερε ότι τότε δεν είχε ψάξει στα αρχεία του. «Η ανάκληση μνήμης μετά από 2,5 χρόνια είναι δύσκολη», σημείωσε.

Ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών την περίοδο Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου είπε ότι και η επιστολή που έστειλε ο ίδιος στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να έχει πρωτοκολληθεί και επέρριψε την ευθύνη στη γραμματέα του για το λάθος.

Νωρίτερα, για κατασυκοφάντηση έκανε λόγο στις γραπτές απαντήσεις που έστειλε στην Προανακριτική ο ισραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στον επίμαχο λογαριασμό των 550 εκ. ευρώ

Ο κ. Μιωνής δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν γνωρίζει κανέναν απολύτως πολιτικό.

Υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ούτε συναντήθηκε ποτέ μαζί τους.

Ο κ. Μιωνής εξηγεί αναλυτικά τις δραστηριότητες της εταιρείας του, δηλώνει επαγγελματίας σε αυτή την δουλειά ενώ στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι ενεπλάκη το όνομα του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι κυρίως συνδυασμός απίστευτης ασχετοσύνης και προχειροδουλειάς. Τα στοιχεία ερμηνεύτηκαν λάθος για αυτό και η εμπλοκή μου.

Όλα όσα έχουν γραφτεί για μένα, για τη Μαρία Παντελή, για τον Σταύρο Παπασταύρου, για συνεργάτες μου, για την εταιρεία, είναι άρες μάρες κουκουνάρες».

Ειδικότερα για τον κ. Παπασταύρου, ο κ. Μιωνής αναφέρει ότι ήταν φίλοι και συμφοιτητές και τον έβαλε συνδικαιούχο σε διάφορους λογαριασμούς του, τότε που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας σε περίπτωση που του συμβεί κάτι.

Σημειώνετια ότι αύριο στις 10 το πρωί ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης της Προανακριτικής - η οποία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία - για την δυνατότητα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα που του παρέχεται από τον κανονισμό της Βουλής.