current views are: 1

5 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση18:29

Τσίπρας: Η κυβέρνηση των μνημονίων υπακούει στις εντολές των δανειστών

Η κυβέρνηση των μνημονίων δεν πολιτεύεται με γνώμονα τον άνθρωπο, υπακούει στις εντολές των δανειστών και έχει προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Δημοσίευση 18:29’
αρθρο-newpost

Η κυβέρνηση των μνημονίων δεν πολιτεύεται με γνώμονα τον άνθρωπο, υπακούει στις εντολές των δανειστών και έχει προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Η κυβέρνηση των μνημονίων δεν πολιτεύεται με γνώμονα τον άνθρωπο, υπακούει στις εντολές των δανειστών και έχει προσχωρήσει στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τηςΕΥΑΘ.

Όπως είπε, οι συνέπειες για την κοινωνία από τηνιδιωτικοποίηση των νερών είναι «βόμβα» στακοινωνικά θεμέλια και στα δημοκρατικά δικαιώματα ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εξυπηρετήσει τους φίλους της και τους «βαρόνους» του νερού.

«Γιατί πρέπει να πουλήσουμε μια επιχείρηση, που μέσα στο 2012, συνεχίζει να παράγει κέρδη; Γιατί πωλείται δημόσια επιχείρηση που έχει τεράστιο κοινωνικό όφελος;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας ενώ σχολιάζοντας τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ πάνω στο ζήτημα, είπε: «Ακούω τους δύο εκ των τριών της συγκυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο να λένε πως διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Με αστερίσκο όμως. “Δεν θα ρίξουμε και την κυβέρνηση για την ΕΥΑΘ”. Ε, λοιπόν, ναι, για την υπόθεση του νερού, για την δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον, για τον φυσικό πλούτο της χώρας, την ρίχνεις την κυβέρνηση. Ας μην κρύβονται λοιπόν πίσω από το δάχτυλό τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ»

«Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι το πρώτο τεστ στην υλοποίηση του δόγματος του σοκ, διότι αν μια κοινωνία αποδεχθεί την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, όπως το νερό, τότε είναι έτοιμη να αποδεχθεί οτιδήποτε», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Δεν πωλούν μόνο την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, έχουν ήδη υποθηκεύσει το νερό των λιμνών, των γεωτρήσεων, των μελλοντικών γεωτρήσεων, όλο τον υδάτινο πλούτο της χώρας. Τις υποδομές και τα δίκτυα».

Χαρακτήρισε «έγκλημα» την ιδιωτικοποίηση του νερού και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και να δώσει τη δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να αποφανθούν δημοκρατικά αν είναι υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, οι πολίτες και τα κινήματα που έχουν αναπτυχθεί δεν πρόκειται να επιτρέψουν με τίποτε να ιδιωτικοποιηθεί το νερό και επικαλέστηκε τη διεθνή εμπειρία όπου αποτράπηκαν ανάλογες ιδιωτικοποιήσεις και υπογράμμισε: «Ας το καταλάβουν καλά: Εκτός από το ιερατείο των ιδιωτικοποιήσεων υπάρχουν και οι πολίτες, τα κοινωνικά κινήματα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση, την «τρόικα εσωτερικού», όπως την ονόμασε και είπε ότι σε πρώτο στάδιο προχώρησε στην «κλοπή» εισοδημάτων και το δεύτερο περιλαμβάνει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και τη μετατροπή της χώρας σε «αποικία χρέους».

Έκανε λόγο για «παπαγαλάκια των ΜΜΕ» που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «λαϊκισμό» , με αφορμή τα μέτρα που παρουσίασε σχετικά με την καταπολέμηση της φτώχειας και παρατήρησε: «Εμείς πρώτα θα καλύψουμε τις βασικές ανάγκες των πολιτών και μετά τα χρέη στους δανειστές μας». Τάχθηκε υπέρ μιας μεγάλης συμμαχίας με τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πέρα από τη συμφωνία ή όχι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και με δυνάμεις που τους χωρίζουν μεγάλες διαφορές. «Ακόμα και με την Εκκλησία πρέπει να συμμαχήσουμε», ανέφερε ενδεικτικά.

Όπως είπε, δεν έρχεται να διχάσει τους Έλληνες σε αριστερούς και δεξιούς, γιατί αν ιδιωτικοποιηθεί το νερό, τότε πρόσβαση σε αυτό δεν θα έχουν και οι δεξιοί και οι αριστεροί. Και αύριο τα σπίτια τους θα τους πάρουν οι τραπεζίτες και όχι οι αριστεροί, όπως έλεγαν κάποτε.


σχετικα αρθρα