Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στις 19:30 απόψε (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γραμματείας του Οργανισμού, η αποψινή κοινή συνάντηση θα είναι "ανεπίσημη" και θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του κ. Νίμιτς, στο Μανχάταν.

Όπως αναφέρθηκε, σκοπός της συνάντησης είναι να παρέχει στα μέρη τη δυνατότητα να υποβάλλουν, προς τον πρέσβη κ. Νίμιτς, τις θέσεις των κυβερνήσεών τους σε σχέση με τις διαφορές μεταξύ τους, να εξακριβώσουν αν υπάρχουν τομείς που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στη διαδικασία, με γενικό στόχο την επίτευξη "ταχείας επίλυσης" στο θέμα της ονομασίας.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Μάρτιν Νεσίρκι, σε ερώτηση για το "εάν υπάρχει κάτι καινούργιο σχετικά με τη συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα έκανε τον γ.γ. να νιώθει αισιόδοξος για την επίλυση του ζητήματος", αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση, σημειώνοντας ότι μετά το πέρας της θα εκδοθεί ανακοινωθέν.

Mάλιστα, επισήμανε ότι ο γ.γ. θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί γιατί δεν είναι μόνο ένα σημαντικό διμερές πρόβλημα, αλλά επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπα Κι μουν ελπίζει σε "αμοιβαία αποδεκτή λύση"

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθεί "μια αμοιβαία αποδεκτή λύση", στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του σε Ευρώπη και Αφρική, απαντώντας σε ερώτηση για τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με τον ειδικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι ο κ. Νίμιτς συνεχίζει να συνομιλεί με τα μέρη για να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.

"Προτρέπω τους ηγέτες και των δύο χωρών να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να προχωρήσουν οι οραματισμοί για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ (Σημείωση: εννοώντας την ΠΓΔΜ). Υπάρχουν πολλά σημαντικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή", τόνισε.