Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Τώρα που όλοι βλέπουν ότι η αποτυχία των μνημονίων δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μέτρων και των πολιτικών αλλά στις λανθασμένες προβλέψεις, τη δοσολογία των μέτρων που σκότωσαν την ελληνική οικονομία, συνεχίζονται οι παραδοχές του λάθους από το ΔΝΤ.

Μετά το λάθος με τους πολλαπλασιαστές , ήρθε το επόμενο λάθος που ήταν ότι κανείς δεν μέτρησε τις επιπτώσεις στην κατανάλωση από τη δραματική αύξηση της φορολογίας και τη συμπεριφορά των νοικοκυριών. Δεν ήταν , όμως το τελευταίο, ήρθε και  η βόμβα-το εμπιστευτικό έγγραφο του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal - ανατινάζοντας την επιχειρηματολογία των κυβερνήσεων για την ορθότητα του σχεδίου διάσωσης. Αναφέρει  πως η Ελλάδα δεν πληρούσε 3 από τα 4 κριτήρια για να μπει σε Μνημόνιο…και κάνει στριπτίζ αποκαλύπτοντας τις σκοπιμότητες:

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πίεζαν τις κυβερνήσεις για να μην γίνει κούρεμα του χρέους, προφανώς για να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα που φορτώθηκαν ασφαλιστικά ταμεία, ελληνικές και κυπριακές τράπεζες. 
Παραδέχεται ότι πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία έγινε τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή τέτοιου μεγέθους με περικοπές και φορολογικές αυξήσεις. Ενώ αποκαλύπτει ότι από το πρώτο πακέτο τα περισσότερα λεφτά πήγαν στους Ευρωπαίους!

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ξανά η συζήτηση για το «λάθος» του ΔΝΤ αλλά ουσιαστικά για πρώτη φορά έχουμε την παραδοχή ότι η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο και χρησιμοποιήθηκε ως αντιπυρική ζώνη για να μην πάρει «φωτιά» η ευρωζώνη.

Παρά τις παραδοχές, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει και συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του ΔΝΤ κατά γράμμα.

Νέα μέτρα ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Και σαν να μην τρέχει τίποτα μετά την ομολογία του λάθους, συνεχίζουν το ίδιο λάθος ζητώντας νέα μέτρα, αν δεν καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 – 2016, που δημιούργησε η ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας να διορθωθεί το λάθος με το ίδιο λάθος! 

Όπως αναφέρει σε νέα έκθεσή του ΔΝΤ, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων, στην περίπτωση που δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό της διετίας 2015 - 2016.

Το «απαγορευμένο» θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι η "θηλιά" του ελληνικού προγράμματος, που πρέπει να ξεσφίξει με ελάφρυνση του.

Στέλνει μήνυμα στον αισιόδοξο κ. Στουρνάρα, "ο δρόμος της Ελλάδας προς την ανάκαμψη παραμένει δύσκολος"."Η Ευρωζώνη ίσως χρειαστεί να συμβάλλει περαιτέρω σε τυχόν νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους", το μπαλάκι για το κούρεμα έπεσε στο γήπεδο του Βερολίνου  που δεν θέλει προεκλογικά να ακούει για κούρεμα του δημόσιου χρέους.

Απειλούν, όμως, και με νέα μέτρα το 2014 εάν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα στο πεδίο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του δημοσίου απηύθυνε το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
 

Η μεγάλη ψυχρολουσία έρχεται από το «όχι» στη μείωση φόρων τώρα…αδειάζοντας την κυβέρνηση που είχε δημιουργήσει προσδοκίες για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.      

Παράλληλα παρουσιάζεται και η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος που είναι η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή ανάλογη της οποίας δεν έχει ξαναγίνει, μεταξύ άλλων λέει ότι η Ελλάδα βίωσε μία από τις βαθύτερες ιστορικά υφέσεις που έχουν πλήξει ανεπτυγμένη οικονομία. Την περίοδο 2008-2012 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 22%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27% και η ανεργία νέων ξεπερνά πλέον το 60%. 

Παρά την προσπάθεια της Ελλάδας για μείωση του χρέους το χρέος παραμένει πάνω από το 157% του ΑΕΠ, μία ακόμα ομολογία αποτυχίας!

Τώρα που έχουμε και επίσημη παραδοχή του σχεδίου καταστροφής, τι  κάνουμε ως χώρα;

Τώρα που αποκαλύπτεται το σχέδιο των Γερμανών, η κυβέρνηση τι θα κάνει;

Θα ζητήσει αποζημίωση για τη δεύτερη γερμανική καταστροφή μετά τον πόλεμο;  

Ποιος θα πληρώσει για την καταστροφή αυτής της χώρας, που συντελέστηκε με εντολές Γερμανίας και της Ε.Ε;

Μήπως ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να αποκτήσει η χώρα  κυρίαρχη οικονομική πολιτική. Για να περάσει σε ανάπτυξη πρέπει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και, πάνω από όλα, να μειώσει την ανεργία και να βελτιώσει το κλίμα στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό!