Γράφει ο Νίκος Τριαντάφυλλος

«Στους περισσότερους γάμους το σημείο καμπής είναι η επταετία. Στην περίπτωση της τρικομματικής άρκεσε μόλις ένας χρόνος. Μένει να αποδειχθεί αν η κρίση θα οδηγήσει σε αναθέρμανση των σχέσεων ή σε διαζύγιο. Και θα αποδειχθεί σύντομα, διότι η χώρα χρειάζεται να κυβερνηθεί».

Το σχόλιο ανήκει σε στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, και έγινε στον απόηχο του μηνύματος δυσαρέσκειας- προειδοποίησης που εξέπεμψε χθες το Μέγαρο Μαξίμου  για τη στάση των εταίρων, ιδιαίτερα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγ. Βενιζέλου, μετά το νέο «καψόνι» της άρνησης αποδοχής του κατεπείγοντος χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για το Ελσίνκι προκειμένου να συμμετάσχει, ως κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο αλλά και να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της Φιλανδίας, μετά από μία περίοδο «αυτοσυγκράτησης» έναντι των «χτυπημάτων» των κυβερνητικών εταίρων, πέρασε στην αντεπίθεση, διακρίνοντας, προφανώς, τον κίνδυνο περαιτέρω αποσυσπείρωσης της κυβερνητικής συνοχής.

Οι τακτικοί του συνομιλητές γνωρίζουν από πρώτο χέρι την δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αλλά και την απόφασή του να μην τραβήξει το σκοινί στα άκρα, διότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις μέχρι ισορροπίες, ενώ πιθανότατα θα λειτουργούσε ως «νερό στο μύλο» της Χρυσής Αυγής. Οι ίδιοι κύκλοι σήμερα παραδέχονται ότι η κατάσταση τείνει να υπερβεί τα εσκαμμένα και ότι το γαϊτανάκι των διαρκών αντιπαραθέσεων επί παντός επιστητού δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα κοπεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

«Εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να επιθυμούμε τη σύγκρουση. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και μας ενώνει το ίδιο καθήκον» σημειώνουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Αφήνουν, ωστόσο, να εννοηθεί ότι η ευθύνη είναι συνολική και συλλογική και ότι ο καθένας θα αναλάβει το κόστος των επιλογών του.

Η χθεσινή, πρώτη προσέγγιση που σημειώθηκε στη διακομματική επιτροπή για τον φόρο στα ακίνητα προκάλεσε μία μικρή ανάσα ανακούφισης στο κυβερνητικό επιτελείο που ευελπιστεί ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα πέσουν οι τόνοι. Κάτι τέτοιο θα διευκολύνει, όπως εκτιμούν, και την επαναπροσέγγιση των τριών πολιτικών αρχηγών, τους οποίους ο κ. Σαμαράς προτίθεται να καλέσει σε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση, ωστόσο,  δεν θα  είναι εύκολη, αφού και οι τρεις πλευρές θα προσέλθουν αποφασισμένες να θέσουν όρια και προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας. Το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα βρεθεί κοινός τόπος καθώς  ουδείς πραγματικά επιθυμεί σε αυτή τη φάση την προσφυγή στις κάλπες...

Το ερώτημα είναι αν έχει την ίδια άποψη και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευαγγ. Βενιζέλος, ο οποίος ίσως και να μην έχει να χάσει πολλά από τα λίγα που του έχουν μείνει, με μία ηρωική έξοδο. Υπ αυτή την έννοια, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον πως θα διαχειριστεί ο πρωθυπουργός το πιεστικό αίτημα του  για μεγαλύτερη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, και πιθανότατα και του ιδίου στην κυβέρνηση…