Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αμετανόητος και προκλητικός ο πρώην υπουργός οικονομικών  Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο δρόμο που χάραξε ο Γιώργος Παπανδρέου παρεμβαίνει στο εξωτερικό και εμφανίζεται σαν σωτήρας της χώρας.  Και όλα αυτά την ώρα που στη βουλή  εξετάζεται η πρόταση για επέκταση του κατηγορητηρίου της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ σε βάρος του.

Πρόκειται για την πρόταση 54 βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και σύμφωνα με το κείμενο που έχει συντάξει ο πρόεδρος της προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης  τα ευρήματα των ερευνών απαιτούν την προσθήκη του αδικήματος της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος το οποίο επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη.

Η πρόκληση είναι μεγαλύτερη, την ώρα που μετά τον λάθος πολλαπλασιαστή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ομολογεί πως ήταν λάθος και η λιτότητα. Παραδέχεται λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος και κάνει αυτοκριτική σε "ατυχείς χειρισμούς", ομολογώντας ότι υποτίμησε κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του στην ελληνική οικονομία και προχωράει ακόμα περισσότερο για τις σκοπιμότητες που οδήγησαν τη χώρα στο «τούνελ» του προγράμματος.

Σε παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο Φεστιβάλ Οικονομίας του Τρέντο της Ιταλίας, εμφανίστηκε σαν σωτήρας της χώρα που εμείς δεν καταλάβαμε:

«Αποφύγαμε την καταστροφή διασφαλίζοντας τα  ΑΤΜ. Οι πολιτικοί πρέπει να λένε την αλήθεια» υποστήριξε  ο πρώην υπουργός και μας άφησε άφωνους…

Έδωσε ιδιαίτερη  έμφαση  για «τη διασφάλιση  ρευστότητας κατά την πρώτη φάση οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας, μετά από το συναγερμό που προκλήθηκε από μέιλ 23χρονου broker του χρηματιστηρίου του Λονδίνου  ο οποίος ανακοίνωνε ότι η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας». «Σε διαφορετική περίπτωση», τόνισε, « θα είχαν προκληθεί οι επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στην Κύπρο και στην Αργεντινή»

Σχετικά με το έργο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Δεν κατορθώσαμε να καταστήσουμε σαφές το έργο μας στους πολίτες. Σε περιόδους δυσκολίας, οι πολιτικοί τείνουν να αναφέρονται στη δική τους αλήθεια, διότι διατρέχουν τον κίνδυνο των εκλογών. Στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία όποιος προβαίνει σε δύσκολες αποφάσεις, ενοχοποιείται και χάνει τις εκλογές. Σήμερα αυτό που έχω να πω ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι ειλικρινείς, να λένε την αλήθεια, ακόμα και με το κόστος να είναι ωμοί».

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Europa,  η δεύτερη αποκάλυψη του Γ.Παπακωνσταντίνου αφορά στην «επίπονη και σκληρή συμβίωσή με την τρόικα την περίοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου». Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών «τα ευρωπαϊκά προγράμματα δεν βασίστηκαν ποτέ σε καλές οικονομικές αρχές, αλλά σε ό,τι επέτρεπε η πολιτική».

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που χαρακτηρίζεται από «δειλά σημάδια ανάκαμψης» όπως επισημαίνει η  Europa, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «το κλίμα έχει αλλάξει και η στροφή άρχισε το καλοκαίρι του 2012 όταν η Γερμανία έπαυσε να κάνει λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς αντιλήφθηκε ότι έθετε σε κίνδυνο το συνολικό οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος με καταστροφικές συνέπειες. Έχει ανακτηθεί μεγάλο μέρος της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, αν και αυτό έγινε με τη συμπίεση των μισθών και όχι με την αύξηση της παραγωγικότητας».

«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια χρόνια έχει χάσει μέρος της κυριαρχίας της, αλλά επαφίεται σε εμάς τους Έλληνες να ξεχάσουμε τα ψέματα, να αποκαταστήσουμε τη σχέση με τους πολίτες και να κάνουμε το σωστό για τη χώρα μας. Και αυτή η προσέγγιση, ισχύει και για άλλες χώρες της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού παρέδωσε τη χώρα στους Γερμανούς θυμήθηκε να κάνει κριτική στην Angela Merkel.

 «Η γερμανίδα καγκελάριος διακινδύνευσε να μείνει στην ιστορία ως η πολιτικός που κατέστρεψε το ευρώ» ενώ «η γερμανική πολιτική, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, ‘έπαιξε’ πολύ στο διαχωρισμό βορρά-νότου, παρά το γεγονός ότι κατόπιν η γερμανίδα καγκελάριο μετέβαλε τη θέση της».

Αιδώς Αργείοι! Ύφεση, λιτότητα, χρέος, δόσεις, ανεργία και αυτοκτονίες είναι  αυτό που μας προσέφεραν οι πολιτικοί σωτήρες που υπέγραψαν την καταστροφή της χώρας !