Η κόντρα υπόβοσκε εδώ και καιρό...Πολλές φορές είχε παρατηρηθεί διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρώπης και Ουάσινγκτον οι οποίες δεν έπαιρναν ποτέ μεγαλύτερη διάσταση. 
 
Με αφορμή όμως τη χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ και τις σαφείς αποστάσεις που κράτησε από το εφαρμοζόμενο δημοσιονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα ήταν θέμα χρόνου να σκάσει η «βόμβα». 
 
Η έκθεση του ΔΝΤ αφού αξιολόγησε την πορεία της ελληνική οικονομίας προχώρησε και σε μια εκ των υστέρων αποτίμηση του πρώτου προγράμματος από το 2010 ως το 2012. Εκεί γίνεται σκληρή αυτοκριτική για τα λάθη του πρώτου μνημονίου που οδήγησαν σε βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας, ενώ το πρόγραμμα δεν απέφερε τον έλεγχο του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές όπως είχε σχεδιαστεί.
 
Μετά από αυτά οι Βρευξέλλες πήραν «φωτιά». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της διατρανώνει ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το εταίρο της το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του. 
 
Όπως υποστηρίζουν οι Βρυξέλλες το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά «εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς» μ' αυτή τη θέση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο'Κόνορ, υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της ευρωζώνης.
 
Αυτό επί της ουσίας λοιπόν που παραδέχονται και οι Ευρωπαίοι είναι πως η Ελλάδα έγινε η ασπίδα της ευρωζώνης και θυσιάστηκε στο βωμό της σταθερότητας της Ευρώπης. Η έκθεση του ΔΝΤ ισχυρίζεται η Κομισιόν «δεν λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ», υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κρίση αποτελούσε μια «δύσκολη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση».

Στα άκρα η κόντρα Κομισιόν - ΔΝΤ 

Ο εκπρόσωπος της Ευωρπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στις σχέσεις των εταίρων στους κόλπους της Τρόικας. Όπως είπε η τρόικα, στην οποία συμμετέχουν η Επιτροπή, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια» και «συστάθηκε εκ του μηδενός», υπενθύμισε. «Έχουμε διαφορετικές παραδόσεις και προσεγγίσεις, αλλά ανέκαθεν καταφέρναμε να καταλήγουμε σε σταθερές λύσεις», επέμεινε.

Απειλεί με δική της έκθεση - αποκάλυψη η Κομισιόν 

Συνεχίζοντας είπε πως στην έκθεσή που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ διατυπώνει ένα mea culpa, παραδεχόμενο ότι το πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το 2010 κατέληξε σε «αξιοσημείωτες αποτυχίες» κυρίως λόγω διαφωνιών με τους ευρωπαίους εταίρους του στους κόλπους της τρόικας.

Η Επιτροπή θα δώσει η ίδια στη δημοσιότητα μια έκθεση για τη δουλειά που έγινε με τους εταίρους της στους κόλπους της τρόικας, δήλωσε ο Ο' Κόνορ, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της δημοσιοποίησής της.