Σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα διεξήχθησαν οι συνομιλίες ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον βρετανό ομόλογό του, Γουίλιαμ Χέιγκ, στο Λονδίνο, με τους δύο άνδρες να κάνουν λόγο για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Είμαστε και οι δύο αποφασισμένοι να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να εργαστούμε από κοινού επί όλων των περιφερειακών και ευρωπαϊκών θεμάτων που αντιμετωπίζουμε» τόνισε ο κ. Χέιγκ. «Είχαμε, κατά συνέπεια, μια πολύ καλή συζήτηση σήμερα, σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τη σημασία που αποδίδουμε σε αυτή αλλά και στη λύση των δύο κρατών, τη σοβαρή κρίση στη Συρία και την ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης και παροχής βοήθειας με κάθε μέσο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή. Συζητήσαμε για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την απαραίτητη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη κατά τρόπο που θα βοηθήσει όλες τις οικονομίες μας να χαράξουν μια επιτυχή πορεία. Αναφερθήκαμε, επίσης, στους εξαιρετικούς και ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, επί των οποίων είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας, σε ένα κλίμα συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών που συνεχώς βελτιώνεται».

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «το πιο σημαντικό είναι αυτό που επιτύχαμε σήμερα. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στις διμερείς μας σχέσεις. Είμαστε τα δύο άκρα της Ευρώπης αλλά εργαζόμαστε από κοινού εντός της Ευρώπης για το μέλλον της Ευρώπης. Μιλήσαμε για τη Μέση Ανατολή, τη Συρία, για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε στενά στο μέλλον, προκειμένου να συμβάλλουμε σε όλες τις προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Eγκαινιάσαμε, λοιπόν, ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Κάλεσα τον Γουίλιαμ να μας επισκεφθεί, να συνοδεύσει τα 2,5 εκατομμύρια Βρετανών που αποφάσισαν να έρθουν φέτος στην Ελλάδα, και πιστεύουμε, William, ότι τον επόμενο χρόνο αυτός ο αριθμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Στην Ελλάδα θα βρουν ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον. Απολαμβάνουν τη φιλοξενία μας. Συγχρόνως έχουμε απευθύνει πρόσκληση και στους επιχειρηματίες σας και τους επενδυτές σας. Έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση μας έθεσε ενώπιον μεγάλων ευθυνών. Αλλάζουμε τη χώρα, αλλάζουμε τα πάντα. Και, σε αυτή τη νέα αρχή θέλουμε οι Βρετανοί να είναι – όπως πάντα – κοντά μας. Έτσι λοιπόν, σε αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και θα ήθελα να σας εκφράσω ακόμη μια φορά τις ευχαριστίες μου. Αναμένουμε με χαρά να σας υποδεχτούμε σύντομα στην Αθήνα.

Αμέσως μετά, ο κ. Αβραμόπουλος παραχώρησε δηλώσεις σε δημοσιογράφους. «Ένα καινούριο κεφάλαιο ανοίγει ανάμεσα στην Βρετανία και την Ελλάδα. Οι ιστορικοί μας δεσμοί είναι πάντα ισχυροί αλλά, όπως είχα την ευκαιρία να πω και νωρίτερα, με τον Γουίλιαμ Χέιγκ εδώ και πάρα πολύ καιρό συνεργαζόμαστε, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, για όλα τα μεγάλα θέματα που μας αφορούν. Θα ήθελα να πω ότι οι σχέσεις μας διαπνέονται από ένα πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Ξεκινήσαμε όμως και πάλι, αναβιώνοντας παλιές ισχυρές θέσεις και σχέσεις, όπως έγινε χθες στην επίσκεψη μου στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου αναβίωσε ο παλιός ισχυρός θεσμός της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «ήταν μια ξεχωριστή στιγμή πρέπει να πω και θα μεταφέρουμε στην Ελλάδα την επιθυμία των Βρετανών βουλευτών να ανοίξουν και πάλι ένα κανάλι επικοινωνίας και σχέσεων με τους Έλληνες κοινοβουλευτικούς. Αλλά πέρα από όλα αυτά, γεγονότα σαν αυτό που διοργανώθηκε χθες από τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο για τις ιστορικές και βαθιές σχέσεις ανάμεσα στο Λόιντ Τζορτζ και στον Ελευθέριο Βενιζέλο υπενθυμίζουν ότι με τη Μεγάλη Βρετανία, είμαστε πάντοτε κοντά ο ένας με τον άλλο και ότι οι Έλληνες αναγνωρίζουν στη Μεγάλη Βρετανία τη σημαντική της συμβολή στην απελευθέρωση του ελληνικού έθνους. Εδώ και 200 χρόνια οι σχέσεις αυτές εξελίχθηκαν και δυνάμωσαν με το πέρασμα του χρόνου. Σήμερα όμως στους κόλπους της νέας μεγάλης μας χώρας, της Ευρώπης, η συνεργασία αυτή παίρνει άλλο περιεχόμενο. Η συζήτηση που κάναμε για όλα αυτά τα θέματα -που πριν από λίγο σας περιέγραψε ο κύριος Χέιγκ- είχε σαν σκοπό να επικαιροποιήσει κάποιες από αυτές τις έννοιες. Από την άλλη μεριά, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον καλό μου φίλο και συνάδελφο τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και πρέπει να σας πω ότι βρήκα στο πρόσωπο του έναν ακόμη ισχυρό συμπαραστάτη στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και στις μεγάλες θυσίες, τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε πως «η Ελλάδα σταδιακά αρχίζει και βρίσκει και πάλι μια θέση κύρους και αξιοπιστίας και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές γίγνεσθαι. Διότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Εδώ και λίγα χρόνια το κύρος της χώρας μας διεθνώς τραυματίστηκε. Όλα αυτά με μια σειρά πρωτοβουλίες και μία εξωτερική πολιτική εξωστρεφή, δυναμική, οραματική ξαναδίνουν στη χώρα μας κύρος, λόγο και ρόλο. Ιδιαίτερα δε στην ευρύτερη γειτονιά μας, η οποία ταράσσεται και πάλι αυτόν τον καιρό από μια σειρά από κρίσεις, οι οποίες φοβούμαι ότι μπορεί να οδηγήσουν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η Ελλάδα είναι και παραμένει ένας ισχυρός πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, να μιλήσουμε για το ζήτημα με τα Σκόπια, για το Κυπριακό, για την εξέλιξη της κρίσης στη Συρία και για το Μεσανατολικό. Τον ενημέρωσα για τις τελευταίες μου επισκέψεις στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Συζητήσαμε για όλα τα ανοιχτά θέματα και για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η αξία και η σημασία της έντιμης διπλωματίας. Όλα αυτά σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης, φιλίας και συνεργασίας».

Για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο ο κ. Αβρμόπουλος ανέφερε ότι απηύθυνε, εκ μέρους του κ. Σαμαρά, πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας να επισκεφθεί την Ελλάδα. «Όλα αυτά θα διευθετηθούν μέσω της διπλωματικής οδού. Ένα είναι σίγουρο, ότι ένα καινούριο κεφάλαιο άνοιξε στην ελληνοβρετανική φιλία» τόνισε.

Για το Κυπριακό ο έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως «η θέση μας είναι ότι θα πρέπει να στηριχτεί κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχιστούν οι δικοινοτικές συνομιλίες πάντοτε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και η Κύπρος, από τη θέση της, έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή. Με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του νησιού, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας προς όφελος των κοινών σκοπών που η Ευρώπη και όλοι μας θέλουμε να προωθήσουμε».