Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ο πρωθυπουργός βρίσκεται από σήμερα στο Ελσίνκι για διμερείς επαφές, με τη φιλανδική κυβέρνηση. Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάϊνεν στην πρωθυπουργική κατοικία.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με τον φινλανδό ομόλογό του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα λάθη του ΔΝΤ. «Έχω μιλήσει για τα λάθη. Δουλειά ενός πολιτικού δεν είναι μόνο να κάνει κριτική, αλλά να διορθώνει τα λάθη. Αυτό κάνω εδώ κι ένα χρόνο: διορθώνω τα λάθη», απάντησε σε ερώτηση για την παραδοχή του λάθους από την πλευρά του ΔΝΤ, στο πρόγραμμα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Ελσίνκι, καθώς η Φινλανδία αποτελούσε το τελευταίο ανάχωμα στον δύσβατο δρόμο που διανύει η Ελλάδα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την τελευταία τριετία.

Το κλίμα αυτό ωστόσο, δείχνει ότι έχει αλλάξει όπως φάνηκε και κατά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Κατάινεν, ο οποίος ήταν έως πρόσφατα ιδιαίτερα επικριτικός για την ελληνική προσπάθεια και επιφυλακτικός για την ευρωπαϊκή στήριξη προς τη χώρα μας. Μάλιστα οι δύο ηγέτες περπάτησαν για λίγη ώρα και στους κήπους της πρωθυπουργικής κατοικίας.     

Σε συνέντευξή του στην μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας "Ηelsingin Sanomat", ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει πως κανείς στην Ευρώπη δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή, επισημαίνει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι ανάπτυξη, ενώ αναφέρεται και στον εφιάλτη της ανεργίας.

«Το 2013 θα είναι το δυσμενέστερο όλων. Από του χρόνου όμως, η οικονομία θα παρουσιάσει ελαφριά ανάπτυξη. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να μην υπάρξει ανάπτυξη μετά από τις θυσίες που έχουν κάνει όλοι οι άνθρωποι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος ρωτήθηκε και για τη δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής, απαντώντας ότι «οι Έλληνες δεν είναι φασίστες. Έχουν χάσει, μόνο την ελπίδα τους».

Αύριο ο πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής σε οικονομικό φόρουμ, με θέμα την ανάπτυξη στην Ευρώπη.