«Υπάρχουν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος στο Reuters, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

«Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το Ταμείο και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Άλλωστε, πρόσθεσε, οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα «ήταν και είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ιδίως όταν αυτός έχει να κάνει με τους δανειστές της».

Τόνισε τέλος ότι χρειάζεται η Ευρωζώνη και όλη η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική, καθήκον που, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να επωμιστούν πρωτίστως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».