Ευθύνες στον Ευάγγελο Βενιζέλο, και στους Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο για τη λίστα Λαγκάρντ επέρριψε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη συνεδρίαση για διεύρυνση του κατηγορητιρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Όπως υποστήριξε ο κ. Νικολόπουλος «προκύπτουν ευθύνες» για όσους «δεν συνέβαλαν στην έγκαιρη και διαφανή αξιοποίηση των στοιχείων της συγκεκριμένης λίστας, όπως και πολλών ακόμα λιστών, -Λιχνενστάιν και Λουξεμβούργου»

«Είτε επίτηδες, είτε από αμέλεια, οι λίστες των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού έμειναν ανέγγιχτες και στην αφάνεια για πολύ καιρό, γεγονός που εμφανώς πλήττει την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και ενδεχομένως, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς μεγαλοδιακινητές μαύρου χρήματος να ξεφύγουν των συνεπειών του νόμου. Κάθε πολιτικό πρόσωπο λοιπόν, εις βάρος του οποίου υπάρχουν ακόμα και αποχρώσες ενδείξεις, οφείλει να βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος τους Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία «για την αλλαγή του τρόπου δήλωσης του "πόθεν έσχες" των πολιτικών, των δημοσίων λειτουργών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και λοιπών παραγόντων της δημόσιας ζωής»

Κάλεσε παράληλλα τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού κόσμου να προσπαθήσουν «ώστε να επιτευχθούν οι αναγκαίες συναινέσεις και συμφωνίες» ώστε να «προχωρήσουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές εντός της Βουλής και παράλληλα, να ασκήσουν καταλυτική και ανυποχώρητη πολιτική για να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των αιτιών της μνημονιακής "καταιγίδας" και αποκάλυψη κάθε ενόχου».

Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, το μείζον θα ήταν η «Βουλή να αποφασίσει για την επιτροπή που θα διερευνήσει τα πραγματικά αίτια των μνημονίων και να αποκαλύψει όλες τις φανερές ή υπόγειες διαδρομές μιας διακυβέρνησης που προκάλεσε πολεμικές καταστροφές σε μία χώρα εν καιρώ ειρήνης».

Εγκάλεσε εξάλλου τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ο κ. Σαμαράς, τελικά ψήφισε στη μία από τις τέσσερις κάλπες κατηγορώντας τον ότι αθώωσε τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.