Θέση στην διένεξη ΔΝΤ - κομισιόν πήρε το Βερολίνο, επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην Ελληνική πλευρά εξαιτίας των καθυστερήσεων - όπως υποστηρίζει- στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για «υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες» από την ευθύνη της ίδιας της Ελλάδας και επισημαίνει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης κατέστη αναγκαίο λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Υποστηρίζει δε ότι ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης είναι ορθός.
 
«Από τότε όλοι χρειάστηκε να μάθουμε» τονίζει, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
 
«Επιπλέον, πιθανότατα είχαν εναποτεθεί υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική "προσωπική ευθύνη"» αναφέρει το υπουργείο και επισημαίνει ότι η αιτία των προβλημάτων της Ελλάδας βρίσκεται στην επί χρόνια οικονομική αμέλεια. «Η συνεχώς αργή εφαρμογή των όρων του προγράμματος - ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - είναι σίγουρα ένας βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου ένα δεύτερο πρόγραμμα κατέστη σύντομα απαραίτητο» επισημαίνεται από το υπουργείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Στην ίδια δήλωση τονίζεται ακόμη ότι πρόθεση της Γερμανίας ήταν με το πρώτο πακέτο «το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του», ενώ υπογραμμίζεται ότι το Βερολίνο είχε υποστηρίξει την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους νωρίτερα από άλλους.