Τη σημασία ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον φινλανδό ομόλογό του Γέρκι Κατάινεν στο Ελσίνκι, θέτοντας ως στόχο την μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από ξένες ενεργειακές πηγές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έπρεπε να διορθώσουμε λάθη και αποτυχίες προηγούμενων δεκαετιών, σε ένα δηλητηριώδες περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχούσαν οι φήμες για πιθανό Grexit. Με σκληρή δουλειά προχωρήσαμε στο οδυνηρό αλλά απαραίτητο μονοπάτι προς τη δημοσιονομική εξυγίανση. Πετυχαίνουμε τώρα τους στόχους μας μήνα με το μήνα».

«Προωθούμε τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις ώστε να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα και έχουμε επιτύχει να βάλουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε τροχιά» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός φιλο-επενδυτικού περιβάλλοντος για την προώθηση της ανάπτυξης και της μάχης κατά της ανεργίας, που αποτελεί και το χειρότερο σύνδρομο πολλών χωρών, ιδίως της νότιας Ευρώπης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που όλοι μιλούν τώρα για Greecovery» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Δεν έχουμε ξεφύγει όμως από την κρίση πρόσθεσε μιλώντας παράλληλα για την προσπάθεια ανάσχεσης της νεανικής ανεργίας».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να αναπτύξουμε τους δικούς μας πόρους και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από ξένες ενεργειακές πηγές».

«Έχω μιλήσει για τα λάθη. Δουλειά ενός πολιτικού δεν είναι μόνο να κάνει κριτική, αλλά να διορθώνει τα λάθη. Αυτό κάνω εδώ κι ένα χρόνο: διορθώνω τα λάθη», απάντησε σε ερώτηση για την παραδοχή του λάθους από την πλευρά του ΔΝΤ, στο πρόγραμμα για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

O κ. Σαμαράς, έπειτα απο σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Φινλανδία είναι παράδειγμα ανταγωνιστικής ανάπτυξης. «Τα κατάφερε η Φινλανδία, μπορούμε κι εμείς» είπε λέγοντας ότι παρά τις διαφορές οι δύο χώρες έχουν κοινή συνισταμένη: «Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

«Λέξη κλειδί είναι η ανταγωνιστικότητα» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Γέρκι Κατάινεν μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι έλληνες πολίτες επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά. Ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός έχει επιδείξει ηγετικότητα στην προώθηση επαχθών μέτρων».

Ο φινλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε δει αποτελέσματα, μπορούμε ήδη να δούμε θετικά σημάδια» επισημαίνοντας ότι ακόμα πρέπει να γίνουν στο μέλλον σε επίπεδο δομών. «Οι επενδυτές δεν νοιάζονται για το πόσο είναι το έλλειμμα αλλά για το μέλλον της κάθε χώρας» και ιδιαίτερα για τα μέτρα που ενισχύουν τυην ανταγωνιστικότητα.