Μια εναλλακτική πρόταση για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας θα καταθέσει σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα αγωνιστεί για την καθιέρωση ποιοτικού συστήματος εφημεριών με επαρκή κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, για ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία, για έλεγχο και νοσηλευτική αντιμετώπιση των ανασφάλιστων, των απόρων, των άστεγων και για την κατάργηση των πέντε ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία.

Όπως παρατήρησε, τα δημόσια νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση και συμπλήρωσε ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της συρρίκνωσης των δαπανών για την υγεία, θα φτάσουμε πολύ γρήγορα σε τριτοκοσμικές καταστάσεις.

Στο σημείο αυτό εκτίμησε ότι κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε αποικία χρέους και ήδη το έχουν κάνει αυτό ενώ οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που τρία χρόνια τώρα παρακολουθούν βήμα προς βήμα την απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Πρώτο μέρος αυτού του σχεδίου ήταν η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η μείωση των μισθών σας. Δεύτερο μέρος ήταν η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και σε ό,τι σας αφορά της δημόσιας υγείας και γενικότερα της κοινωνικής πρόνοιας. Τρίτο στάδιο είναι αυτό που έρχεται και είναι η κλοπή της δημόσιας περιουσίας», συμπλήρωσε.

«Η εναλλαγή στη διακυβέρνηση που σύντομα θα έρθει δεν είναι μια απλή εναλλαγή όπως την είδαμε στο παρελθόν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά θα είναι αλλαγή καθεστώτος», επεσήμανε.

Απέναντι στην προοπτική της εξαθλίωσης, πρόσθεσε, πρέπει να μπει ένα τέλος γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι μετά από τρία χρόνια καταστροφής, περικοπών σε συντάξεις και μισθούς, διάλυσης του κοινωνικού κράτους αυτή η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα τέταρτο μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να γίνουν προσλήψεις σημειώνοντας: «Ας έρθει η κ. Λαγκάρντ του λάθους που επαινεί το success story του λάθους να δει πόσοι ασθενείς αντιστοιχούν σε μια νοσηλεύτρια».

«Για εμάς η ανάγκη να γίνουν προσλήψεις, όχι γενικά στο δημόσιο τομέα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται ριζική αναδιοργάνωση και δεν θα απολογηθούμε εμείς γι’ αυτό το δημόσιο τομέα που το έφτιαξαν κατ’ εικόνα και κατ’ ομοίωσι τα κόμματα εξουσίας με πελατειακές σχέσεις», κατέληξε.