Οι εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η εφαρμογή των πολιτικών σε συγκεκριμένα πεδία στην Κρήτη, οι εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και οι δρομολογούμενες κομματικές αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τα βασικά σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης.

«Είναι η ώρα να ξεσηκωθεί η κοινωνία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά «επιχείρησε να μας πουλήσει την καταστροφή της χώρας ως επιτυχία».

«Το έγγραφο του ΔΝΤ γελοιοποιεί ολοκληρωτικά την επικοινωνιακή επιχείρηση "success story"» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η Ελλάδα «μπορούσε να διαπραγματευτεί το χρέος της, αλλά με ευθύνη του πολιτικού κατεστημένου δεν το έκανε».

«Η αποτυχία του προγράμματος είναι δεδομένη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αλλά όπως είπε «συνεχίζεται για να εξωθηθεί η χώρα στις περίφημες μεταρρυθμίσεις. Δηλαδή στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, την διάλυση του δημόσιου τομέα και το ξεπούλημα των παραγωγικών μας πόρων».

Έκανε λόγο για πολιτικά συμφέροντα που «που επιβάλλουν την συνέχιση της καταστροφικής λιτότητας» και προσέθεσε ότι η έκθεση του ΔΝΤ «είναι η πιο κυνική ομολογία ότι η χώρα οδηγείται συνειδητά σε απόλυτη καταστροφή και διάλυση».

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του κ. Τσίπρα, είχε η Κρήτη, για την οποία επισήμανε πως: «Η Κρήτη είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του τι ακριβώς ετοιμάζεται τον τόπο μας. Όλα τα κοράκια έχουν μαζευτεί και πετάνε πάνω από το νησί, ψάχνοντας fast track επιχειρηματικές ευκαιρίες σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος: Τουριστικές εγκαταστάσεις φαραωνικού τύπου, ενάντια σε κάθε χωροταξικό σχεδιασμό, και σε κάθε λογική σεβασμού στον περιβάλλον. Και, βεβαίως, με εργασιακές σχέσεις γαλέρας. Επιδοτούμενες ενεργειακές εγκαταστάσεις, δεκαπλάσιας ισχύος από τις πραγματικές ανάγκες του νησιού. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τις περιοχές στις οποίες θα εγκατασταθούν.

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  «κάνει τη μεγάλη μετάβαση. Από μια συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, σε έναν σύγχρονο ενιαίο μαζικό κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ένα κόμμα με σαφέστατη, ολοκληρωμένη και πειστική αριστερή πρόταση εξουσίας»

Υπογράμμισε δε, ότι οι διαδικασίες του επερχόμενου συνεδρίου,«δεν θα μας αποκόψουν, αλλά θα μας συνδέσουν ακόμα περισσότερο με την κοινωνική πραγματικότητα» και τόνισε ότι στο επίκεντρο «θα είναι όχι οι εσωτερικές ισορροπίες, αλλά η στρατηγική ενός εναλλακτικού δρόμου για την Ελλάδα».