Χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση και σταθερότητα, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για μείωση των φορολογικών συντελεστών, υποστήριξε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ανάπτυξη, Αθανάσιος Σκορδάς, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ).

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κλάδου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αφελής να πιστεύει ότι η ελληνική βιομηχανία μπορεί να καλύψει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όσο διατηρούνται ψηλά οι φορολογικοί συντελεστές και το κόστος της ενέργειας.

«Γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί κατ’ επανάληψη, δημόσια για θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15%, μόλις οι δημοσιονομικές συνθήκες μας επιτρέψουν να συζητήσουμε τέτοιου είδους θέματα με τους πιστωτές μας», επεσήμανε ο υφυπουργός.

Σχολιάζοντας την κρίση, που διέρχονται την τελευταία εξαετία οι κλάδοι ετοίμου ενδύματος και πλεκτικής, στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο κ. Σκορδάς χαρακτήρισε τις επιπτώσεις της κρίσης δυσβάσταχτες και σε ό,τι αφορά στην εγχώρια αγορά, τις απέδωσε, κυρίως, στη φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας.

Αναφερόμενος στο πάγιο αίτημα του κλάδου για πάταξη του παρεμπορίου, ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι έχει προκληθεί σοβαρή ζημία και – όπως είπε - το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), συστάθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 και μέχρι το Μάρτιο του 2013 τα στελέχη του κατέσχεσαν και κατέστρεψαν περίπου 1.228.000 προϊόντα παρεμπορίου, ενώ επέβαλαν υψηλά πρόστιμα.