Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Αυτή είναι η αλήθεια που δειλά δειλά εκστομίζουν τώρα στελέχη του ΔΝΤ και που προκαλούν δυσφορία στις Βρυξέλλες αλλά και στο Βερολίνο. Η ελληνική οικονομία υπέστη ένα αιφνίδιο σοκ προκειμένου να διασωθούν άλλα συμφέροντα, κυρίως ευρωπαϊκά. 
 
Η κόντρα των δύο εταίρων στην τρόικα - ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής- που μόλις τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες διαστάσεις ρίχνει μερικό φως στο γιατί επελέγη το 2012 να γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους και όχι το 2010, όταν τα πράγματα για την χώρα θα ήταν, κατά γενική ομολογία των οικονομολόγων, σαφώς καλύτερα. 

Ποιοι πιέζουν το ΔΝΤ να διαφοροποιηθεί

Τα βέλη από την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα προς τους Ευρωπαίους εταίρους είχαν στόχο κυρίως το Βερολίνο. Οι πιέσεις κυρίως των αναδυόμενων οικονομιών που βλέπουν να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο (ΔΝΤ) χωρίς πάτο εντείνονται. 
 
Το δρόμο της Βραζιλίας και των συνεχόμενων αποχών της από τις συνεδριάσεις στην Ουάσινγκτον ακολούθησε τώρα και η Σαουδική Αραβία, ενώ εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες. 

Ποιους προστατεύει το κονκλάβιο των Βρυξελλών

Από την άλλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δέχονται πως υπήρχαν περιθώρια να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους το 2010, μιας και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε γενική αποσταθεροποίηση στην ευρωζώνη. 
 
Και αλήθεια είναι ωστόσο η «αποσταθεροποίηση» που επικαλείται η Κομισιόν έχει να κάνει με συγκεκριμένες χώρες και κλάδους. Από τα 300 δις του ελληνικού χρέους περίπου τα 40 δις βρίσκονταν σε ελληνικά χέρια ενώ τα υπόλοιπα «μοιράζονταν» κυρίως γερμανικές, ελβετικές και γαλλικές τράπεζες.   
 
Αν τότε γινόταν αναδιάρθρωση του χρέους οι γερμανικές τράπεζες θα κατέρρεαν μιας και είχαν στην κατοχή τους τα 2/5 του ελληνικού χρέους. 
 
Οι διαβουλεύσεις και τα παζάρια  του 2010, μεταξύ τραπεζιτών και ανώτατων αξιωματούχων,  έβγαλαν νικητή το Βερολίνο και ολόκληρη την ευρωζώνη, που δεν δίστασε να θυσιάσει έναν ολόκληρο λαό και να τον χρησιμοποιήσει ως ασπίδα για να προστατευτούν οι «ισχυρές» οικονομίες της Ευρώπης. 
 
 Ο γερμανικός τραπεζικός τομέας βρίσκεται άλλωστε σε δεινή θέση, με την Deutsche Bank να έχει μπει στο στόχαστρο των Financial Times που αποκαλύπτουν τις μαύρες τρύπες της τράπεζας με τα 12 δις ευρώ σε μη καλυπτόμενα ιδιωτικά δάνεια που έχει στα χέρια της. 
 
Η Ελλάδα υπέστη τρία μνημόνια, μια οικονομική εξόντωση που οδήγησε σε μακροχρόνια ύφεση, σε ανεργία, λουκέτα, περικοπές μισθών και συντάξεων, ανέχεια μόνο και μόνο για να σωθεί η Γερμανία!