Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Δικαιωμένα αισθάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα λένε μέχρι σήμερα  σχετικά με τα μνημόνια, την βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την τακτική που κράτησαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις μετά την νέα παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκαναν λάθος στο πρόγραμμα που εφάρμοσαν στην Ελλάδα.

Καταγράφοντας μάλιστα τα συμπεράσματα τους από την έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε στον τύπο  αναφέρουν ότι μέσα σε αυτή γίνεται μια μεγάλη παραδοχή.

«Ότι σήμερα είναι εξαιρετικά αμφίβολη αν όχι αδύνατη η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας διότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο, πράγμα που, μεταξύ άλλων, αποτρέπει τις επενδύσεις λένε χαρακτηριστικά .»

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν ακόμα ότι όσα καταγράφονται στην έκθεση: 

- « διαψεύδουν περίτρανα όλες τις  μνημονιακές κυβερνήσεις που διαρκώς θριαμβολογούσαν ότι «σώσαμε τη χώρα»

- «καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι Σαμαράς-Βενιζέλος  κορόιδευαν το πανελλήνιο όταν ισχυρίζονταν ότι το PSI+ καθιστά το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Πριν κλείσει χρόνος από τον Φεβρουάριο 2012, χρειάστηκε νέα αναδιάρθρωση (Νοέμβριος 2012) που και αυτή άφησε το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο όπως παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς η έκθεση του ΔΝΤ και λιγότερο εμμέσως ο κ. Στουρνάρας, διαψεύδουν όσους μιλούσαν για μονοδρόμους, αφού η παραδοχή του φόβου κατάρρευσης της Ελλάδας δείχνει και ότι οι κυβερνήσεις διέθεταν διαπραγματευτικά όπλα και ότι οι απειλές για έξοδο από το ευρώ δεν ήταν παρά εκβιασμοί που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά δεδομένα.»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ισχυρίζονται ακόμα ότι η έκθεση του ΔΝΤ «διαψεύδει  την συγκυβέρνηση Σαμαρά όταν μιλάει για success story, greecovery και μη λήψη νέων μέτρων. « Εξηγούν μάλιστα τους λόγους για τους οποίους  η αισιοδοξία της κυβέρνησης είναι άνευ αντικειμένου λέγοντας τα εξής:

«-Όπως αναφέραμε ήδη το ΔΝΤ θεωρεί αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων το μη βιώσιμο του ελληνικού δημόσιου χρέους.

-Στην έκθεση του ΔΝΤ όχι μόνο διευρύνεται κατά 1,5 δις ευρώ το χρηματοδοτικό κενό (11,1 δις)  για την τριετία 2014-2016 σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, αλλά εντοπίζεται κενό ακόμη και για το 2014 ύψους 4,6 δις ευρώ. Το κενό αυτό (μαζί με εκείνο του 2015), δηλώνει το ΔΝΤ, η συγκυβέρνηση πρέπει να πει πως θα το καλύψει μέχρι τέλος Αυγούστου φέτος. Και το ΔΝΤ αναφέρει τις συναφείς παρεμβάσεις: παράταση μέτρων που λήγουν , νέα μείωση φοροαπαλλαγών, νέες στοχευμένες περικοπές δαπανών ακόμη και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Παρόλο στην έκθεση δεν αναθεωρούνται οι μακροοικονομικές προβλέψεις παρατίθενται ωστόσο οι προβλέψεις του γενικού consensus όπου εκεί η ύφεση το 2013 είναι βαθύτερη (-4,9% του ΑΕΠ) ενώ υπάρχει ύφεση και το 2014 (-1,6% του ΑΕΠ).»

Καταλήγοντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι παρά την παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ οι δανειστές μας εμφανίζονται να θέλουν επιθετικότερη εφαρμογή του μνημονίου  προς χάριν της κερδοφορίας μερικών μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων. 

«Κατάφεραν να περικόψουν τους μισθούς πάνω από το 1/3, να απορρυθμίσουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος ανοίγοντας νέα πεδία κερδοσκοπίας (πχ στην ιδιωτική ασφάλιση), να βάλουν  συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Τώρα ζητούν  επιτάχυνση των μαζικών απολύσεων στον δημόσιο τομέα αλλά και  επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και αποκρύπτουν ότι  υπάρχουν σκέψεις για «ξένους μάνατζερ» στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ  συζητείται και αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα με τρόπο που δεν αποκλείονται οι πλειστηριασμοί κατοικίας».

TAGS