Στοιχεία για υποθέσεις απιστίας στελεχών τραπεζών για δάνεια προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου του δημόσιου τομέα, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης μετά από αίτημα του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις Εισαγγελίες Εφετών της Αθήνας και άλλων περιοχών της χώρας και από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών.

Ο κ. Κακλαμάνης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια βουλευτικής τροπολογίας, η οποία προέβλεπε ότι δεν συνιστά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη του δ.σ. και τα στελέχη τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εφόσον υπάρχει εγκριτική απόφαση από τα αρμόδια όργανα της κάθε τράπεζας ή αν έχει τηρηθεί το Κανονιστικό Πλαίσιο που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, περιλαμβάνονται και σοβαρές υποθέσεις απιστίας που πλέον είναι πιθανό να τεθούν κάτω από το ευεργετικό πλαίσιο της ψηφισθείσας διάταξης.

Την Πέμπτη, ο κ. Κακλαμάνης κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία ζητεί την κατάργηση της επίμαχης διάταξης που είχε γίνει δεκτή από την Ολομέλεια τον περασμένο Απρίλιο.

Στην αιτιολογική έκθεση ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει ότι η συζήτηση και ψήφιση της διάταξης έγινε κατά παράβαση του Κανονισμού, ενώ επιμένει ότι το περιεχόμενό της συγκροτεί πρωτοφανές σκάνδαλο.

Όπως εξηγεί ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, με τη διάταξη αμνηστεύονται αδικήματα απιστίας κατά παράβαση της συνταγματικής διάκρισης των εξουσιών, για εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης και γιατί «προνοεί» την εξάλειψη του αξιόποινου για ανάλογες πράξεις στο μέλλον.

Για μία ακόμη φορά ωστόσο, επισημαίνει πως δεν αποσκοπείται η κάλυψη ευθυνών για δάνεια που χορηγήθηκαν στα κόμματα, διότι με τους υφιστάμενους νόμους τα κόμματα δεν περιλαμβάνονται στα εν λόγω Νομικά Πρόσωπα.