current views are: 1

7 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση10:23

Εγκλωβισμένος στο «λαβύρινθο» της Γερμανίας ο Σαμαράς χωρίς καμία συμμαχία

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Φιλανδία επιχειρήθηκε να προβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως μια ένδειξη περί της ενίσχυσης των συμμαχιών της Ελλάδας.

Δημοσίευση 10:23’
αρθρο-newpost

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Φιλανδία επιχειρήθηκε να προβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως μια ένδειξη περί της ενίσχυσης των συμμαχιών της Ελλάδας.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Φιλανδία επιχειρήθηκε να προβληθεί από το Μέγαρο Μαξίμου ως μια ένδειξη περί της ενίσχυσης των συμμαχιών της Ελλάδας.

Όμως, μια προσεκτική ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν, αναδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να πορεύεται στο λαβύρινθο που έχει εγκλωβίσει η τρόικα τη χώρα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες συμμαχίες σε πολλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει αρχίσει να σχεδιάζει την πολιτική του στρατηγική με φόντο τις ευρωεκλογές του 2014.

Το κυριότερο είναι ότι ο πρωθυπουργός, προσπαθεί να ισορροπήσει σε μια πολύ επικίνδυνη ζώνη για την Ελλάδα, αγνοώντας σε μεγάλο βαθμό τις ευρύτερες γεωπολιτικές παρενέργειες στην περιοχή. Ο όρος συμμαχίες, μπορεί να υπάρχει στο λεξιλόγιο του Πρωθυπουργού, αλλά επί της ουσίας δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση από τον Αντ. Σαμαρά, για να ενισχυθούν αυτές.

Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για την αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης που δεν έχει ακόμα τελειώσει και η Ελλάδα απουσιάζει χαρακτηριστικά.

Οι συμμαχίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι στέρεες, ένα στοιχείο που αποδυναμώνει την όποια διαπραγματευτική της προσπάθεια να αλλάξει κάτι προς το θετικότερο για τη χώρα. Το μόνο παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα, μπορεί να κερδίσει κάτι, λόγω του νέου γαλλογερμανικού «new deal» για την ανεργία στον Νότο, μια διαδικασία στην οποία απλά παραμένει παρατηρητής.

Η επιλογή του πρωθυπουργού από το πρώτο διάστημα της πρωθυπουργίας του να προσδεθεί στο άρμα της Γερμανικής Καγκελαρίας και να υπακούσει στα κελεύσματα της Άνγκελα Μέρκελ, αποδυνάμωσε τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει στα… «πέτρινα» χρόνια του αντιμνημονιακού αγώνα για να ενισχυθούν διάφορες συμμαχίες με άλλες χώρες που είχαν και έχουν παρόμοια προβλήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει συνειδητά σύμμαχος της γερμανικής πλευράς και δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει ρότα. Η εποχή του αντιμνημονιακού αγώνα πέρασε και τα αντιμνημονιακά λάβαρα έχουν καταχωνιαστεί στα υπόγεια της Συγγρού, όπου και τα γραφεία της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός θεωρεί ως κεντρική επιλογή του την ενίσχυση της συμμαχίας και της συνεργασίας με τη Γερμανία, προκαλώντας ήδη μεγάλη ζημιά στην ελληνική εξωτερική πολιτική, στο πλαίσιο των συμμαχιών με άλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως π.χ. τις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Λευκός Οίκος αγνοεί επιδεικτικά, παρά τα όσα διαρρέουν από το Μέγαρο Μαξίμου, την ελληνική κυβέρνηση και αργεί ακόμα η αποστολή πρόσκλησης στον Αντ. Σαμαρά για συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.


σχετικα αρθρα