current views are: 1

7 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση11:19

Τα επιφαινόμενα και τα πραγματικά με τις συνιστώσες στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ, η οποία κατέληγε με την προειδοποίηση προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκάλυψε πρώτο το newpost και αμέσως διακινήθηκε σε πολλά ΜΜΕ, ότι αν επιμείνει στην στρατηγική της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών δεν σκοπεύει να πειθαρχήσει σε μια τέτοια απόφαση.

Δημοσίευση 11:19’
αρθρο-newpost

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ, η οποία κατέληγε με την προειδοποίηση προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκάλυψε πρώτο το newpost και αμέσως διακινήθηκε σε πολλά ΜΜΕ, ότι αν επιμείνει στην στρατηγική της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών δεν σκοπεύει να πειθαρχήσει σε μια τέτοια απόφαση.

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ, η οποία κατέληγε με την προειδοποίηση προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκάλυψε πρώτο το newpost και αμέσως διακινήθηκε σε πολλά ΜΜΕ, ότι αν επιμείνει στην στρατηγική της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών δεν σκοπεύει να  πειθαρχήσει σε μια τέτοια απόφαση.

Το σίγουρο είναι πως στην Κουμουνδούρου δεν αιφνιδιάστηκαν, ο Αντώνης Νταβανέλλος άλλωστε τους είχε προειδοποιήσει σε άλλη ανάρτηση ότι αυτή θα ήταν η αντίδραση της ομάδας του, λίγες ώρες αφού ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε το θέμα της αυτοδιάλυσης των συνιστωσών στο ρ/σ «Κόκκινο».

Στην Κουμουνδούρου πιθανόν να έκαναν και τρεις σταυρούς πίσω από τον Νταβανέλλο, αν αυτός αποφάσιζε πραγματικά να φύγει. Στο περιβάλλον Τσίπρα δεν έχουν ξεχάσει ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 προχώρησε με ευχαρίστηση στη διάσπαση υπέρ του Αλαβάνου (το ίδιο έκανε και η ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι αλλά με λιγότερο ενθουσιασμό), ούτε και ότι τα στελέχη της ΔΕΑ δείχνουν μια ξεχωριστή ικανότητα να κατηγορούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για δεξιά απόκλιση.

Στο ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, η πλειοψηφία του στελεχιακού του δυναμικού που είναι «κομμουνιστογενής» δεν ενθουσιάζεται με τους τροτσκιστές (από εκεί προέρχεται η ΔΕΑ) και δεν κρύβει, ότι δεν αντιλαμβάνεται και δεν μπορεί να ερμηνεύσει πάντα τα τεκταινόμενα στην αδελφή οργάνωση της αμερικάνικης International Socialist Organisation. Δεν θα την πονέσει ιδιαίτερα αν η ΔΕΑ αποφασίσει να ανοίξει το χορό των αποχωρήσεων, η οργανωτική και εκλογική ισχύς της συνιστώσας αυτής άλλωστε θεωρείται εξαιρετικά περιορισμένη. 

Εξ’ ίσου πιθανό είναι πάντως, τα περί αποχώρησης της ΔΕΑ να αποδειχθούν φρούδες ελπίδες. Οι φήμες λένε ότι το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΔΕΑ υπήρξε μια τεράστια κρίση, το που ακριβώς κατέληξε αυτή πάντως, ουδείς γνωρίζει. Κινήσεις που να δείχνουν ότι οι της ΔΕΑ σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις εξουσίας που έχουν κατακτήσει στο κόμμα (2 βουλευτές, καμιά δεκαριά μέλη της Κ.Ε, εκπροσώπηση στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και στο άτυπο εκτελεστικό εννεαμελές) δεν έχουν γίνει.

Η ΔΕΑ ετοιμάζεται για σύγκρουση, όχι όμως για αποχώρηση. Όχι, τυχαία, ο Νταβανέλλος είναι εκείνος που θα ανοίξει τη συνεδρίαση της Αριστερής Πλατφόρμας εν όψει συνεδρίου στο θέατρο Βασιλάκου, στον Κεραμεικό την επόμενη Πέμπτη.

Αν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο η όποια απόφαση της ΔΕΑ έχει περιορισμένη εμβέλεια, δεν ισχύει το ίδιο και για την αντιπολιτευόμενη μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, την «Αριστερή Πλατφόρμα».

Η «πλατφόρμα» έχει ως κορμό την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ, το «Αριστερό Ρεύμα» του κ. Λαφαζάνη, συμμετέχουν σ’ αυτήν ωστόσο ως συνιστώσες η ΔΕΑ και ένα μέρος του Κόκκινου (που με την σειρά του προέρχεται από μια διάσπαση της ΔΕΑ).

Αν αποχωρήσει η ΔΕΑ, η Πλατφόρμα θα αποτελεί μια συσπείρωση του «Ρεύματος» με τον εαυτό του, καθώς η ΑΠΟ του Γ. Σαπουνά (μια διάσπαση του Κόκκινου αυτή τη φορά – εδώ η ανθρωπογεωγραφία της ριζοσπαστικής αριστεράς γίνεται πραγματικά περίπλοκη) που δεν λογίζεται καν επίσημα ως συνιστώσα.

Αυτό ο Λαφαζάνης δεν το θέλει. Η πίεση που ασκεί η ΔΕΑ απευθύνεται λοιπόν κατ’ αρχάς προς τους ισχυρούς συμμάχους της στο «Ρεύμα», να πάρουν το πράγμα πολύ ζεστά και να δώσουν κατά προτεραιότητα τη μάχη υπέρ της αυτοτέλειας των συνιστωσών, κάτι για το οποίο το «Ρεύμα» δεν έδειξε ενθουσιασμό. Άλλωστε αν οι κακίες των συντρόφων της πλειοψηφίας ευσταθούν και ο Λαφαζάνης έχει σκοπό να κτίσει την «Πλατφόρμα» ως εναλλακτικό πόλο ισχύος στην εξουσία του Τσίπρα, καλύτερα να είσαι ο δεύτερος πόλος σε ένα σχήμα με δύο πόλους από ότι με δώδεκα συνιστώσες.

Το τι θα κάνει ο Λαφαζάνης σε όλα αυτά, δηλαδή πόσο μακριά είναι αποφασισμένος να πάει τη σύγκρουση για χάριν των τροτσκιστογεννών συμμάχων του (αυτό και αν αποτελεί ειρωνία, έλα όμως που ο «πόλος» υποχρεώνει!), είναι κρίσιμο και το αντιλαμβάνονται και στην Κουμουνδούρου.

Όσο για τη ΔΕΑ, ακόμα και αν το συνέδριο πάρει απόφαση για αυτοδιάλυση των συνιστωσών, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει την απειλή της. Το ότι θα δοθεί παράταση στη λειτουργία των συνιστωσών, δηλαδή μεταβατική περίοδος ως το τέλος του χρόνου είναι πολύ πιθανό. Ως τότε η ΔΕΑ μπορεί να παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ και στα όργανα του χωρίς ενοχές, η Τέταρτη Διεθνής έχει αποφανθεί άλλωστε περί «εισοδισμού» από το 1954.   


σχετικα αρθρα