Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η κόντρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα να βρίσκονται εν μέσω  μιας σφοδρής αντιπαράθεσης. 
 
Μετά το mea culpa του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης και τα βέλη που εξαπέλυσε κατά της Κομισιόν , ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Όλι Ρεν απάντησε στο ΔΝΤ τροφοδοτώντας έναν νέο γύρο αντιπαραθέσεων. 
 
Ο κ. Ρεν κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα είπε πως το Ταμείο «νίπτει τας χείρας του» για την Ελλάδα και προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στην Ευρώπη, τακτική που χαρακτήρισε άδικη.
 
Είπε μάλιστα πως  «δεν θυμάμαι να ζήτησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ,  Ντομινίκ Στρος Καν το 2010, ωστόσο θυμάμαι ότι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αντιταχθεί σε αυτό το ενδεχόμενο», απαντώντας στις αιτιάσεις του ΔΝΤ ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είχε γίνει από το 2010. 
 
Η κόντρα αυτή παίρνει πλέον μεγάλες διαστάσεις και κανείς δεν γνωρίζει που θα οδηγήσει καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί της. Η κομισιόν μάλιστα χθες «απείλησε» για τη δημοσιοποιήση δικής της έκθεσης που θα αποκαλύπτει τα όσα έγιναν στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των τριών εταίρων (ΔΝΤ - ΕΕ-ΕΚΤ). 
 
Την ίδια ώρα και το Βερολίνο όπως αναμενόταν άλλωστε υπερασπίζεται σθεναρά την ευρωπαϊκή γραμμή ενώ διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. 
 
Πολλοί εκτιμούν πως η κόντρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρώπης έχει να κάνει κυρίως με το νέο κούρεμα κάτι που το ΔΝΤ επιδιώκει αφού δέχεται πιέσεις από τα μέλη του (κυρίως αναδυόμενες οικονομίες) υποστηρίζοντας πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και την Ευρώπη να το απορρίπτει κατηγορηματικά τουλάχιστον τώρα, λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές. 
 
T.A.