current views are: 6

7 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση11:53

Ύφεση και ανεργία διαψεύδουν τον αισιόδοξο Στουρνάρα

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μια ακόμη πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διαψεύδεται από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Δημοσίευση 11:53’
αρθρο-newpost

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μια ακόμη πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διαψεύδεται από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μια ακόμη πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διαψεύδεται από τα στατιστικά στοιχεία της χώρας. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται αισιόδοξος και προβλέπει ότι το 2014 η χώρα θα έχει ανάπτυξη 0,6%, η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε τις αρχικές εκτιμήσεις της και τοποθετεί την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο στο 5,6% από 5,3%.

Ο μέχρι σήμερα ανθεκτικός στην κρίση τομέας των εισαγωγών – εξαγωγών εμφανίζει σημάδια κατάρρευσης ενώ την ίδια ώρα τουρισμός και ανεργία βρίσκονται στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 8,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2012.Μείωση κατά 22,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Ωστόσο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,6% ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 7,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. 

Στον τομέα της ανεργίας καταγράφηκε και νέο ρεκόρ τον Μάρτιο στο 26,8% από 22,2% που ήταν τον Μάρτιο του 2012 και 26,7% τον Φεβρουάριο του 2013.  Οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών και οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα με το ποσοστό των ανέργων να φτάνει στο 58,3% και 30,4% αντίστοιχα. 

Στη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε μείωση 16,9% του δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης.

Τα παραπάνω στοιχεία εάν συνδυαστούν με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ για συνέχιση της ύφεσης (1,2%) και το 2014, θα μπορούσαμε να πούμε πως διαψεύδουν πανηγυρικά το success story του κ. Στουρνάρα…


σχετικα αρθρα