Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τα ενήμερα δάνεια. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγές, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν τα άρθρα που αφορούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη ρύθμιση. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ ψήφισε όλα τα άρθρα. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα άρθρα 2 και 5, που καθορίζουν τις προϋποθέσεις υπαγωγής σε πρόγραμμα διευκόλυνσης. Η ΔΗΜΑΡ διατύπωσε επιφυλάξεις και για το άρθρο 10, που ορίζει ότι η υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης γίνεται μόνο για μία φορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα άρθρα με εξαίρεση το άρθρο 17, στο οποίο δήλωσε «ναι».

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι το δικαστήριο ρυθμίζει ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών μέχρι το 80% της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας.

Επιφυλάξεις διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. «Όχι» σε όλα τα άρθρα δήλωσε το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κλήθηκε από βουλευτές να ξεκαθαρίσει το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών και όλοι τάχθηκαν υπέρ της παράτασης της αναστολής τους διότι «η οικονομική κρίση είναι ακόμη εδώ».

Από όλες τις πλευρές τέθηκε, επίσης,το θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών με ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να υπαχθούν σε πρόγραμμα διευκόλυνσης.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται για τον αριθμό όσων τελικά θα μπορέσουν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα διευκόλυνσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, εξήγησε ότι στο νομοσχέδιο για τις διευκολύνσεις θα μπορέσουν να υπαχθούν και οι δανειολήπτες, οι οποίοι αν και έχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων τους, δεν έχουν υποστεί καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους δανειολήπτες που έχουν «κόκκινα δάνεια» και θα ζητήσουν να κάνουν χρήση του προγράμματος διευκόλυνσης, οι τράπεζες δεν θα αρνηθούν προκειμένου να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους.