«Ένας άλλος κόσμος δεν είναι απλώς εφικτός. Είναι αναγκαίος», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Εναλλακτική Σύνοδο Ευρωπαϊκών Κινημάτων που άνοιξε τις εργασίες της σήμερα στην Αθήνα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δικτατορία των αγορών υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος «στον εφιάλτη της λιτότητας και της κοινωνικής καταστροφής».

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «ο νεοφιλελευθερισμός επέβαλε την παγκόσμια κυριαρχία του υποσχόμενος μια ανάπτυξη με βασικό εργαλείο την κερδοσκοπία του παρασιτικού κεφαλαίου» και προσέθεσε λέγοντας ότι η κρίση στην οποία βυθίζεται, τον έκανε πιο επιθετικό και πιο καταστροφικό.

«Κοινωνίες στραγγαλίζονται για να στηριχτούν οι τραπεζίτες. Λαοί καταδικάζονται σε μια λιτότητα χωρίς τέλος, από τα  κερδοσκοπικά παιχνίδια των χρηματαγορών. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εξωθείται στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια, την ώρα που ο πλούτος ξανασυγκεντρώνεται στα χέρια μιας ελάχιστης ολιγαρχίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε την Ελλάδα «πειραματόζωο αυτής της ιστορικής στροφής».

Όπως υποστήριξε, στην χώρα μας «δοκιμάζεται σε όλη της την ένταση η στρατηγική της λεηλασίας και την κοινωνικής οπισθοδρόμησης» και συμπλήρωσε ότι «εδώ καταργείται το ιστορικό κοινωνικό συμβόλαιο και διαλύεται το κοινωνικό κράτος».

Προειδοποίησε ότι το πείραμα αυτό είναι έτοιμο για εξαγωγή στην υπόλοιπη Ευρώπη και όπως είπε η δημοκρατία απειλείται και αυτή.

Ωστόσο - όπως σημείωσε- «απέναντι σε αυτή την τεράστιας κλίμακας επίθεση, οι λαοί δεν έχουν κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια».

«Ο πλανήτης συγκρούεται με τον νεοφιλελευθερισμό» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας φέρνοντας ως παράδειγμα τους αγανακτισμένους σε Ελλάδα και Ισπανία πριν δύο χρόνια, το κίνημα Occupy, αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες.

«Οι λαοί του κόσμου,  συγκρούονται με τον αυταρχισμό και την κοινωνική αδικία» τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι σκοπός της Εναλλακτικής Συνόδου είναι να «να συγκεντρώσει την εμπειρία των αγώνων κοινωνικής αντίστασης» και να «καθορίσει έναν πρόγραμμα δράσης που θα συνδέει και θα ενώνει τους αγώνες αυτούς σε ένα τεράστιο κοινό απελευθερωτικό μέτωπο».

Σκοπός της Συνόδου, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να «ανοίξει τον δρόμο για έναν εναλλακτικό πρόγραμμα που θα κάνει την δικτατορία των αγορών και τον καταναγκασμό του κέρδους παρελθόν».

Όπως υποστήριξε «δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη, δημοκρατία, και αλληλεγγύη, χωρίς έναν διαρκή και ασυμβίβαστο κοινωνικό  αγώνα».

«Υπερασπιζόμαστε το δίκαιο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «παίρνουμε δύναμη και αισιοδοξία από τους κοινωνικούς αγώνες»