Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με δεδομένη την έκθεση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της τρόικας φτάνουν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, για να πάρουν τη σκυτάλη από τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη Τρίτη τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Η επιδρομή των κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ στα υπουργεία αρχίζει την προσεχή Δευτέρα στις 11 το πρωί από την οδό Νίκης, όπου θα συναντηθούν με τον Γιάννη Στουρνάρα και τα υπόλοιπα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Στις 16:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα μεταβούν λίγο πιο πάνω, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να δουν τον Αντώνη Μανιτάκη.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου, σειρά έχει το υπουργείο Ανάπτυξης και ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ το απόγευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Την επομένη, Τετάρτη 12 Ιουνίου, ο έλεγχος θα συνεχιστεί στο υπουργείο Εργασίας και θα ακολουθήσουν το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Την Πέμπτη οι τροϊκανοί θα απουσιάσουν για ένα διήμερο στη Ρώμη, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν σε συνέδριο που διεξάγεται εκεί και τα ραντεβού στην Αθήνα θα ολοκληρωθούν με την επιστροφή τους τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, οπότε και θα ανέβουν την Κηφισίας για να συναντηθούν με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρεντζο.

Η ατζέντα με τις συναντήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών υποδεικνύει και τα ζητήματα που βρίσκονται ανοικτά αυτή την περίοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Από τα πρώτα θέματα στη λίστα, είναι οι απολύσεις των πρώτων 2.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο.

Αυτές είχαν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όμως φαίνεται ότι χρονικά μπορούν να πάνε λίγο πιο πίσω, καθώς η κυβέρνηση έχει κερδίσει μια σχετική άνεση χρόνου μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η μεγάλη αξιολόγηση από την τρόικα, ενώ εκτιμάται ότι εν μέσω διακοπών πιθανότατα να υπάρξουν και μικρότερες αντιδράσεις.

Επίσης για τα μέσα καλοκαιριού τοποθετείται και η εφαρμογή του προγράμματος κινητικότητας για άλλους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους, ενώ για τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν και οι συγχωνεύσεις των Οργανισμών, για τις οποίες όμως οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στην ατζέντα της συνάντησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκεται ωστόσο και το πρόγραμμα προσλήψεων, τόσο μέσω του κανόνα 1 προς 5, όσο και μέσω της συμφωνίας 1 πρόσληψη για κάθε 1 απόλυση που αποφασίστηκε για τις υποχρεωτικές απομακρύνσεις επίορκων, κοπανατζήδων και όσων έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ανασυγκρότηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και το σταυρόλεξο με το ποιος θα επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από τον φόρο στα ακίνητα.

Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με την τρόικα να υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμη ένα 30% επαγγελματικών κατηγοριών που θα πρέπει να ανοίξουν, ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί και η νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων, λόγος για τον οποίο έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση στο υπουργείο Υγείας.

Στο υπουργείο Εργασίας, μένει να διευθετηθούν ορισμένες τεχνικές ρυθμίσεις για το θέμα του κατώτατου μισθού, καθώς ή τρόικα θεωρεί ότι έχουν καθυστερήσει κάποιες υπουργικές αποφάσεις που αφορούν το ζήτημα, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης.

Τέλος για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά από 1ης Ιουλίου, ώστε να υπάρξουν οφέλη και στη φετινή τουριστική περίοδο, με την τρόικα ωστόσο να διαμηνύει ότι οποιεσδήποτε ελαφρύνσεις στους φορολογικούς συντελεστές, μπορούν να γίνουν μόνο αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2013.