Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Στην κυβέρνηση ψάχνουν τους επίορκους υπαλλήλους του Δημοσίου με το τουφέκι προκειμένου να τους δείξουν την έξοδο από την υπηρεσία με αφορμή ότι είναι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Ακόμα και δάσκαλος είδε την έξοδο από την υπηρεσία του επειδή συμμετείχε σε πορεία και συνελήφθη για αντίσταση κατά της αρχής, πριν ακόμα η υπόθεση του τελεσιδικήσει.  

Για τα μεγαλοστελέχη όμως δεν ισχύει το ίδιο. Για τους εκλεκτούς πολιτικών και ευρωπαϊκών κύκλων που είναι υπόδικοι εφαρμόζονται εξαιρέσεις, που δύσκολα μπορεί κανείς να ερμηνεύσει και να αποδεχτεί.

Δύο είναι οι πιο κραυγαλέες υποθέσεις δημόσιων λειτουργών σε ανώτατες θέσεις που ενώ εκκρεμούν εις βάρος τους ποινικές διώξεις, σοβαρότατες μάλιστα που έχουν να κάνουν με την άσκηση των καθηκόντων τους εκείνοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης και να εμφανίζονται «κολλημένοι» στην καρέκλα τους.

Ο πρώτος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός παραμένει στη θέση του, διαπραγματεύεται ακόμη και την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης ενώ κατηγορείται για την υπόθεση αδιαφανών δαπανών προς τη ΓΕΝΟΠ. Ότι δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο της ΔΕΗ χρηματοδοτούνταν παρανόμως με υπέρογκα ποσά από την ίδια τη ΔΕΗ. Ο κ. Ζερβός μετά την απολογία του στον ανακριτή τον περασμένο Απρίλιο αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγύησης 30.000 ευρώ. και στη συνέχεια επέστρεψε ανενόχλητος στο γραφείο του.

Παρόμοια περίπτωση και ίσως και πιο κραυγαλέα είναι και αυτή του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Γεωργίου ο οποίος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος μαζί με άλλα δύο μέλη της Στατιστικής Υπηρεσίας για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων με στόχο να «φουσκώσουν» το έλλειμμα.

Η  Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημόσιου. Πιο απλά ο κ. Γεωργίου κατηγορείται ότι παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα με αποτέλεσμα η χώρα να μπει στο χορό των Μνημονίων και όλων των δεινών που έφεραν αυτά.

Και ο κ. Γεωργίου όμως παραμένει στη θέση του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κάνοντας ανενόχλητα τη δουλειά του. Και εκ τη θέσεως του που η κυβέρνηση του επιτρέπει να διατηρεί προετοιμάζει και το έδαφος για την δικαστική περιπέτεια που έχει μπροστά του.

Έτσι όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι απαίτησε από τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ να υπογράψουν και να δεσμευτούν πως δεν θα δίνουν στοιχεία που αφορούν στην υπηρεσία σε οποιονδήποτε τρίτο, ακόμα και αν πρόκειται για δικαστική αρχή. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζονται συνεπώς οι όποιες δικαστικές έρευνες και φυσικά και αυτή που τον αφορά.  

Μήπως ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να πάρει θέση ανοιχτά και να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό που τόσα υφίσταται τα τελευταία τρία χρόνια γιατί εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά θυσιάζοντας ακόμα και το εθνικό συμφέρον. Ποια συμφέροντα κρύβονται άραγε πίσω από τους δύο κυρίους;