«Δεν συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμφωνούμε στις προγραμματικές κατευθύνσεις. Δεν έχουμε καμία πολιτική ή ιδεολογική συγγένεια» τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε Καναδά και ΗΠΑ.

Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την ομογένεια και την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του.

Όσον αφορά την επιστολική ψήφο, ο κ. Μαρίνος ανέφερε ότι «εμείς είχαμε ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ του δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με ορισμένες προϋποθέσεις. Η γνώμη μας είναι να υπάρχει ένας αριθμός βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο που θα εκλέγεται από τους ψήφους των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα χειραγώγησης και ελέγχου. Επομένως, το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της ψήφου των Ελλήνων εργαζομένων στο εξωτερικό, αλλά να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες».

Στη συνέχεια, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε για την οικονομική κρίση και τα αίτιά της, υπογραμμίζοντας ότι «βεβαίως, υπάρχει αλληλεξάρτηση ανάμεσα στις καπιταλιστικές κοινωνίες στην υδρόγειο, λαμβάνοντας υπόψη και ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αφορά τη διεθνοποίηση του κεφαλαίου. Όμως, μελετώντας την εκδήλωση της καπιταλιστικής αυτής κρίσης διαπιστώνεται ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν συγκεκριμένες αιτίες που γεννούν την κρίση. Χαρακτηρίζουμε την κρίση ως κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Ακολουθούμε δηλαδή αυτή την κλασική μαρξιστική ανάλυση. Ό,τι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της οικονομίας, πολλαπλασιάστηκε ο πλούτος και τα κέρδη. Και αυτοί που έχουν τα κεφάλαια εκτιμούν ότι το ποσοστό κέρδους δεν τους συμφέρει να επενδύσουν. Το σύστημα αυτό, ανεξάρτητα πως το προσεγγίζει κάποιος, έχει σαπίσει και γεννά κρίσεις και πολέμους».

Στο ερώτημα «αν το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες αριστερές δυνάμεις και ιδιαίτερα με το ΣΥΡΙΖΑ", ο κ. Μαρίνος, μεταξύ άλλων, είπε ότι «το ΚΚΕ έχει μια πολύ καλή επεξεργασμένη πολιτική συμμαχιών και ενδιαφέρεται πολύ για συμμαχίες. Αλλά, δεν ρίχνει βάρος σε κάποιες προεκλογικές ή μετεκλογικές συνεργασίες που θα αρχίσουμε να μοιράζουμε βουλευτές και έδρες».

Τους εκπροσώπους του ΚΚΕ καλωσόρισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Νίκος Παπακωνσταντίνου. Εκτός από τον κ. Μαρίνο, στις συναντήσεις σε Καναδά και ΗΠΑ συμμετείχε και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Τις εκδηλώσεις σε Μόντρεαλ, Τορόντο και Νέα Υόρκη διοργάνωσαν οι Λέσχες Φίλων του ΚΚΕ.