Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Όπου ακούς για πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι, έλεγαν οι παππούδες μας και όπως αποδεικνύεται είχαν απόλυτο δίκιο. Ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, λεφτά που θα έρθουν στην χώρα είναι μόνο μερικά στοιχεία από το success story της ελληνικής κυβέρνησης, ενός story που μόνο ταινίας επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να είναι.

Η κυβέρνηση, εν μέσω του έκτου έτους βαθιάς ύφεσης βγαίνει και πανηγυρίζει γιατί τα δημοσιονομικά της στοιχεία βελτιώθηκαν ελαφρά. Οι ξένοι από την άλλη είδαν τους πανηγυρισμούς και απόρησαν...

Ιδιαίτερα επικριτικό το περιοδικό Focus έκανε λόγο για «ανθρωπιστική τραγωδία» και όχι για «success story», σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και συμφωνώντας ουσιαστικά με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το οποίο πριν λίγες ημέρες προέβλεψε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2020.

Μάλιστα στο στόχαστρο του περιοδικού μπήκε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι στραγγαλίζει τη ρευστότητα, επιβάλλοντας εσωτερική παύση πληρωμών, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα...

Για πρόωρες συζητήσεις για ανάκαμψη της Ελλάδας έκανε λόγο ο Guardian που ανέφερε πως οι επικεφαλής των τραπεζών και οι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση βελτίωσης, όμως στο βάθος απλώς προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη θεραπεία-σοκ που επιβλήθηκε στην ευρωζώνη.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι επέστρεψαν οι χαρούμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλάει τώρα για το ελληνικό “success story“. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και ο υπουργός Οικονομικών λένε πως η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Όμως, αυτό που παίζεται είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από το εάν μια οικονομία που αντιστοιχεί στο 2% του ετήσιου ΑΕΠ της Ευρώπης βελτιώνεται. Αφορά τη δικαιολόγηση της θεραπείας-σοκ που επιβλήθηκε στα προβληματικά μέλη της ευρωζώνης.

Αβεβαιότητα για το κατά πόσο η αισιοδοξία που επικρατεί θα μπορέσει να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές εξέφρασε και το Bloomberg τονίζοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα έχει υποστεί τέτοια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης.

Ειδικότερα, στο άρθρο του με τίτλο «Ήρθε η ώρα να ποντάρουμε στο Greekovery;» ο Μάθιου Κλάιν αναρωτιέται κατά πόσο έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα «Greekovery» που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο «Grexit».

«Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν κάνουν λάθος, θα δούμε συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο 7 ετών- μια καταστροφή που καμία πλούσια χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης από την (εποχή) της Μεγάλης Ύφεσης» γράφει και αναρωτιέται αν όντως η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη στροφή.

Στα παραπάνω προστέθηκαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους άγγιξε το 5,6% και η ανεργία τον Μάρτιο το 26,8%.

Σε μια κοινωνία λοιπόν που οι άνεργοι φτάνουν τα 1,6 εκατομμύρια, σχεδόν επτά στους δέκα νέους είναι χωρίς δουλειά και με τη φτώχεια να έχει χτυπήσει περισσότερα από 70.000 παιδάκια οι πανηγυρισμοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως άκαιροι, ουτοπικοί και ανόητοι.

Ας πάψουν πια να υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και να δημιουργούν ψευδαισθήσεις για καλύτερες ημέρες. Λίγο ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει.

TAGS