«Αυτό που έχει για την Ελλάδα σημασία είναι να αντλήσουμε τα ισχυρότερα και σοβαρότερα επιχειρήματα προκειμένου να πείσουμε τους συνομιλητές μας ότι η Ελλάδα και δεν πρέπει και δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε γύρω από την έκθεση του ΔΝΤ και τα λάθη των εταίρων μας.

«Να πείσουμε τους συνομιλητές μας να μείνουν στην ανειλημμένη δέσμευση τους να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με όλα τα μέτρα που απαιτούνται, δηλαδή με ένα πρόσθετο "κούρεμα"που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε πραγματικά την κρίση» είπε ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης, όπου παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Για τους εταίρους μας τόνισε πως «νομίζουν ότι μπορούν να αναπτύσσουν ένα διάλογο συγκρουσιακού χαρακτήρα μεταξύ τους στις πλάτες του ελληνικού λαού και η συζήτηση σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ δείχνει πόσο δύσκολοι ήταν και είναι πάντα οι διεθνείς συσχετισμοί».

Στην ευρωζώνη υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, κυριαρχίας και οικονομικής ισότητας, επισήμανε και είπε ότι υπάρχει η ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών ώστε από τη δεξιά Ευρώπη να περάσουμε στην Ευρώπη της σοσιαλδημοκρατίας και στον ευρωπαϊκό πολιτικό νότο, δηλαδή τη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση της εθνικής του ευθύνης και είναι ο εγγυητής της πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας. Για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης χρειάζεται να επιτευχθούν οι στόχοι της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις του κόμματος.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας χαρακτήρισε «αστεία» τα κονδύλια των 6 δισ. ευρώ που αποφάσισε να διαθέσει η Ε.Ε. Σε όλη την Ευρώπη, διότι μόνο 6 δισ. Χρειάζεται η Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια. Στην Ελλάδα πέρα από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η ανάπτυξη χρειάζονται και πρόσθετα κονδύλια και ανάπτυξη συνεργασιών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ηδη βρέθηκαν κονδύλια για την απασχόληση 50.000 ανέργων σε προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεωρεί ότι είναι δυνατό να βρεθούν και για άλλους 150.000, με προτεραιότητα στις οικογένειες που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο.

Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να βελτιωθούν οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και θα επιμείνει να καθιερωθεί το ακατάσχετο 1.500 ευρώ για ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και 2.000 ευρώ για οικογενειακούς.

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων πρέπει να ενταχθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα και να είναι προοδευτικός για να ανακουφίζει τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Σχετικά με τους ανασφάλιστους παλιννοστούντες που τους «έκοψαν» τη σύνταξη ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα και με παρέμβαση στον ΟΓΑ να επαναφέρουν τις συντάξεις στους περισσότερους από αυτούς και ιδίως σε όσους έμειναν χωρίς οποιοδήποτε άλλο εισόδημα. Πρέπει να διασφαλιστούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και είναι δυνατό να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ως το πιο «ναζιστικό μόρφωμα» στην Ευρώπη, απροκάλυπτα και ωμά, και η παρουσία της στη Βουλή αποτελεί προσβολή της Δημοκρατίας. Ξεχώρισε όσους δηλώνουν ψηφοφόροι της στις δημοσκοπήσεις λέγοντας ότι δεν είναι ναζιστές, αλλά έτσι εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για το πολιτικό σύστημα. Πρότεινε στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να προβλεφθεί προστασία για τους ανάπηρους και τους ηλικιωμένους, διότι, όπως είπε, όταν ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής είναι νοσταλγοί του Χίτλερ και αρνητές του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, μπορεί να υιοθετήσουν την ευγονική και να θέλουν να ρίξουν στον Καιάδα ανάπηρους και ηλικιωμένους.

Ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με αναπηρία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη.