current views are: 1

9 Ιουνίου 2013
Δημοσίευση05:41

Υποκλοπές και παιχνίδια κατασκόπων στην αυλή του «Σουλτάνου»

Μόνο ήσυχος δεν μπορεί να κοιμάται, από δω και πέρα,  ο Ταγίπ Ερντογάν και ας παρέταξε  τη «σιωπηλή του δύναμη» να τον υποδέχεται τα ξημερώματα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ως σουλτάνο.

Δημοσίευση 05:41’
αρθρο-newpost

Μόνο ήσυχος δεν μπορεί να κοιμάται, από δω και πέρα,  ο Ταγίπ Ερντογάν και ας παρέταξε  τη «σιωπηλή του δύναμη» να τον υποδέχεται τα ξημερώματα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ως σουλτάνο.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Μόνο ήσυχος δεν μπορεί να κοιμάται, από δω και πέρα, ο Ταγίπ Ερντογάν και ας παρέταξε  τη «σιωπηλή του δύναμη» να τον υποδέχεται τα ξημερώματα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ως σουλτάνο.

Λίγο πιο πέρα  στην πλατεία Ταξίμ βρίσκονταν οι αντικυβερνητικοί που ζητούσαν την παραίτηση εδώ και τώρα του Τούρκου πρωθυπουργού. Και ίσως αυτοί δεν ήταν μόνοι τους….

Ίσως  στο πλευρό τους έχουν ξένα  ή εγχώρια  κέντρα εξουσίας που δεν τους καθοδηγούν αλλά θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί πλέον ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν και το καθεστώς του.

 Κέντρα εξουσίας που σε αυτή τη φάση είναι αόρατα αλλά που όμως αφήνουν ίχνη και ο Τούρκος πρωθυπουργός νιώθει την «καυτή» ανάσα τους στην πλάτη του.

Σίγουρα ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει να ενοχλεί τα μέγιστα την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ που δεν βλέπουν πλέον την Άγκυρα  ως σύμμαχο χώρα αλλά ως ανταγωνιστή στα συμφέροντά τους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τώρα διεκδικεί την ηγεσία της ευρύτερης ευαίσθητης περιοχής της Ν.Α. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και γενικά όλων των αραβικών χωρών που διαθέτουν τα πλούσια  πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Ο Ταγίπ  Ερντογάν δεν αρκείται η Τουρκία  να έχει μόνο το ρόλο του «χωροφύλακα της περιοχής». Το γεγονός ότι από το έδαφός της Τουρκίας περνούν ήδη πολλοί αγωγοί υδρογονανθράκων και στο άμεσο μέλλον ακόμη περισσότεροι ,ήδη της αυξάνει το ειδικό βάρος καθώς θεωρητικά μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα και να στραγγίσει από ενέργεια η Ευρώπη αλλά και τα κρατικά ταμεία πολλών παραγωγικών γειτονικών της χωρών που εξάγουν το «μαύρο χρυσό».

Η δύναμη αυτή αλλά και το γεγονός ότι έκλεισε κερδοφόρες συμφωνίες με το Βόρειο Ιράκ , πίσω από την «πλάτη» της Ουάσιγκτον έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν κινήθηκε μυστικά, αθόρυβα και αιφνιδιαστικά.

Στην πρόσφατη  συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν ο Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο του τα έψαλλε άγρια όπως κάποιοι διέρρευσαν από το άλλοτε έμπιστο περιβάλλον του τούρκου πρωθυπουργού.

Και εδώ αρχίζουν οι περίεργες συμπτώσεις . Υποκλοπές και παρακολουθήσεις εντόπισε πρόσφατα ο Ερντογάν χωρίς να μάθει ποτέ ποιος ήταν ο αποδέχτης. Μέχρι και στο σωματοφύλακά του βρέθηκε «κοριός» όπως στο αυτοκίνητό του και στο γραφείο του.

Θύμα υποκλοπών είχε πέσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όταν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζαν την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

Τότε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς είχε πει ότι Κώστας Καραμανλής θα το μετανιώσει σκληρά. Μετά ξέσπασε η υπόθεση Βατοπεδίου και αργότερα αποκαλύφθηκε  το σχέδιο δολοφονίας και αποσταθεροποίησης του πρώην πρωθυπουργού και πως ξένα κέντρα εξουσίας ήθελαν την εσπευσμένη απομάκρυνσή του από τη διακυβέρνηση της Ελλάδος.

Τώρα  τι θα γίνει με τον Ερντογάν , θα το δείξει το μέλλον. Πάντως η όλη ιστορία έχει αρκετό ενδιαφέρον , χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ο Ερντογάν είναι ένας άγιος ηγέτης που κοιμάται και ξυπνάει με το πως θα καλυτερεύσει τη ζωή του φτωχού Τούρκου πολίτη.

Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν που είχε επανεκλεγεί με 50,6%  θα βρίσκονταν τόσο σύντομα αντιμέτωπος με ένα αποφασισμένο πλήθος που ζητάει την άμεση απομάκρυνσή του.

Ο πολύτιμος συνεργάτης , ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νατβούτογλου, κατά περίεργο τρόπο την περίοδο αυτή είναι αόρατος. Τυχαίο;


σχετικα αρθρα