Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε παθητική στάση και δεν έδειξε διαπραγματευτική διάθεση για την απομείωση του χρέους στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (2010-2012), αρνούμενη να συνεργαστεί με τον τότε γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν που πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση υποστήριξε σήμερα ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Παναγιώτης Ρουμελιώτης

«Δεν το ήθελαν οι εταίροι, δεν είχε τη διαπραγματευτική διάθεση η ελληνική πλευρά να τα διεκδικήσει. Θα μπορούσαμε αν είχαμε συμμαχήσει με τον Στρος Καν να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα, αν όχι στην πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 να είχαμε αλλάξει τους όρους (...) μού το έλεγε ο Στρος Καν. Υπήρχε στην Ελλάδα φόβος, παθητική στάση» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διευκρίνισε ότι στην έκθεσή του, το ΔΝΤ αναγνωρίζει το λάθος με τον πολλαπλασιαστή, καθώς ήταν ταχύτερη του αναμενομένου η ύφεση, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει τα λάθη της ΕΕ – και της τότε ελληνικής κυβέρνησης γιατί δεν έγινε το κούρεμα και γιατί δεν το έθεσαν. 

Ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι η επίσημη εκδοχή για την άρνηση του κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι ότι στην Ευρώπη φοβήθηκαν τις συστημικές επιπτώσεις του κουρέματος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομίε, η ουσία της υπόθεσης όμως είναι ότι κέρδισαν χρόνο οι γαλλικές και γερμανικές τραπεζες για να μειώσουν τη ζημιά τους απαλλαγόμενες από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου περιόρισαν τις ζημιές τους κατά 20 δισ. ευρώ. 

Το επιτόκιο ήταν τιμωρητικό, ενώ έπρεπε να υπάρχει δεκαετές κι όχι πενταετές περιθώριο αποπληρωμής του χρέους εξήγησε το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ. 

«Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται ότι αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει. Θα συνεχίσουν να εθελοτυφλούν και να τιμωρούν στην Ελλάδα; Χρειάζεται γενναίο κούρεμα, όχι ασπιρίνες, αλλιώς το χρέος δεν θα καταστεί ποτέ βιώσιμο και θα είμαστε καταδικασμένοι σε μακροχρόνια υψηλή ανεργία» προειδοποίησε. 

Ο κ. Ρουμελιώτης πρόσθεσε ότι παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας.. «Δυστυχώς η Ελλάδα είναι πειραματόζωο» ανέφερε χαρακτηριστικά.