Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας με τη ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ να το καταψηφίζουν.

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια συνεχίζεται επί των άρθρων του και αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα.

Εν το μεταξύ, ο υπουργός Υγείας κατέθεσε τροποποίηση που αφορά το άρθρο 36 του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με αυτή, «σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν των πλησιέστερων άκρων της εξωτερικής κεντρικής πύλης νοσοκομείων, δυναμικότητας άνω των 150 κλινών, επιτρέπεται η μεταφορά και ίδρυση επιπλέον φαρμακείων, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων κατά τη δημοσίευση του νόμου».

Νωρίτερα, πυρά από την αντιπολίτευση δέχτηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή το μεσημέρι για το πολυνομοσχέδιο και αναφερόμενος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι, χαρακτήρισε τη Βουλή ως “Βουλή των συντεχνιών”.

Ο κ. Λοβέρδος σηματοδοτώντας ως ημερομηνία ορόσημο τη σημερινή, ανέφερε ότι απόψε, που ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Βουλή θα το πανηγυρίσει, αφού, όπως είπε, "ευοδώνεται ο στόχος 27 χρόνων, η Πρωτοβάθμια Υγεία θα γίνει πράξη και η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει εδώ". Ταυτόχρονα, εγγυήθηκε ότι ο αγώνας αυτός της Πολιτείας, που δίνεται με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη, θα ευοδωθεί. «Είναι ζήτημα τιμής. Και η ώρα ήρθε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμη ότι «παύει πια το απαράδεκτο καθεστώς, να ξέρει η Πολιτεία τι πρέπει να κάνει και να την εμποδίζουν οι συντεχνίες. Το Σύνταγμα αποκαθίσταται όσον αφορά τον πυρήνα του. Τέλος, πια, να θέλουμε και να μην μπορούμε με το φόβο του πολιτικού κόστος», τόνισε.

“Ρώτησε κανείς τους ασφαλισμένους και τους ηλικιωμένους που στήνονται από τις 4 τα ξημερώματα στη ουρά; Μόνο οι γιατροί έχουν λόγο; Μόνο αυτούς θα ρωτάμε; Η Βουλή είναι Βουλή των συντεχνιών και αυτό πρέπει να αλλάξει” κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Η αντίδραση ήταν άμεση. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωστας Μαρκόπουλος είπε μεταξύ των άλλων ότι "δεν είναι η συντεχνία των γιατρών που μάχεται τις απόψεις Λοβέρδου ·αλλά η συντεχνία των υπουργών που βάζει τη μια κοινωνική ομάδα να μαλώνει απέναντι στην άλλη".

Σκληρή και η Αλέκα Παπαρήγα ανέφερε ότι "σηκώσατε στις πλάτες σας το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο και είχατε ένα εύκολο αγώνα. Γιατί απέναντί σας είχατε τη συνδικαλιστική ηγεσία ενός κλάδου των γιατρών που παλεύουν συντεχνιακά και για τους καλούς μισθούς ενός μέρους των γιατρών. Τα επόμενα χρόνια θα ζήσετε τον πραγματικό αντίπαλο που θα είναι ο λαός" κατέληξε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

Συνολική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι δεν γίνεται να έχουν τρελαθεί όλοι σε αυτή τη χώρα και να αντιδρούν. “Εχετε οδηγηθεί στο να ονομάζεται τους μισούς Έλληνες συντεχνίες, δεν παέι άλλο αυτή η ιστορία. Είστε η κυβέρνηση που έχει γκρεμίσει ότι τελευταίο είχε μείνει από το κοινωνικο κράτος και γι'αυτο θα σας τιμωρήσουν οι πολίτες” είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Για την υλοποίηση των αλλαγών στο χώρο της υγείας, ο κ. Λοβέρδος έδωσε τρεις ημερομηνίες: Τη σημερινή, της ψήφισης του νομοσχεδίου, η οποία θα επικυρωθεί με την αξιολόγηση από την ΕΕ, την 1η Μαρτίου όταν πια το σύστημα Υγείας θα δουλεύει ηλεκτρονικά - και έτσι «θα δοθεί απάντηση στην αναλγησία δέκα ετών» - και την 30ή Ιουνίου οπότε θα συνενωθούν τα νοσοκομεία και θα καθιερωθεί το νέο σύστημα εισαγωγής.