Την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ, της μεγαλύτερης συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

«Ο κύκλος αυτός δεν κλείνει ακριβώς σήμερα. Ο κύκλος αυτός έκλεισε ουσιαστικά με το ξέσπασμα της κρίσης. Έκλεισε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, με το βάθος και την ουσία της ανάλυσής του, με την πίστη του στην ενότητα, με την προσήλωσή του στη δημοκρατία και με την ενεργό συμμετοχή του στους κοινωνικούς αγώνες, αναδείχτηκε ως η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη ενάντια στο μνημόνιο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Προχωρούμε στην αυτοδιάλυση του Συνασπισμού, για να συγκροτήσουμε όλοι μαζί, σε ισότιμη πολιτική βάση και από κοινού με τον ανένταχτο κόσμο, το νέο ενιαίο φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «το ενιαίο κόμμα θα είναι δημοκρατικό και πολυτασικό, με στόχο όχι πλέον την ενδυνάμωση της πολιτικής του απήχησης και επιρροής, αλλά το άνοιγμα ενός εναλλακτικού δρόμου για τη χώρα». 

«Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, και η σπίθα μιας μεγάλης ανατροπής συσχετισμών στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σχέδιο μας είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και η στροφή σε ένα καινούριο αναπτυξιακό πρότυπο, που θα έχει στο επίκεντρό του όχι τα κέρδη των λίγων αλλά τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας. Κλείνουμε λοιπόν έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο, για να ανοίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ακόμα πιο σημαντικό». 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ότι «το νέο σπίτι μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά

«Η κυνική ομολογία του ΔΝΤ συνιστά ωμή παραδοχή ενός εγκλήματος, σε βάρος μιας χώρας και ενός ολόκληρου λαού. Πιο εξοργιστικό είναι ότι παρά την ομολογία, το έγκλημα συνεχίζεται«, σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην παραδοχή του λάθους από το ΔΝΤ και πρόσθεσε:

«Υπό άλλες συνθήκες, το «success story» του πρωθυπουργού, μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί.

Όταν όμως ένας ολόκληρος λαός υποφέρει, όταν ένας στους 3 είναι πλέον επισήμως άνεργος, όταν αυτοί που δεν είναι άνεργοι παίρνουν μισθούς των 500 ευρώ, κι αν παίρνουν και αυτούς».

«Καλέσαμε τον πρωθυπουργό να έρθει είτε σε τηλεοπτικό διάλογο είτε στη Βουλή και να απαντήσει. Να  απαντήσει και για το κείμενο του ΔΝΤ, αλλά και για το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος το περίφημο «success story»», συνέχισε σε έντονο ύφος και υποστήριξε: «Δεν του φθάνει, όμως, που είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης, λέει και ψέματα στους διαρκείς μονολόγους του. Εκεί που χωρίς αντίλογο, βγάζει τη χώρα από την κρίση, συκοφαντεί τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, δηλώνει υποταγή στη Μέρκελ και επιβεβαιώνει ότι φλερτάρει με την ακροδεξιά».

«Ποτέ η Δεξιά παράταξη, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δεν παρουσίασε τέτοια κατάντια. Ποτέ άλλοτε δεν φλέρταρε τόσο απροκάλυπτα με την ακροδεξιά», σημείωσε ενώ απάντησε στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του προσυνεδρίου της ΝΔ, λέγοντας:

«Η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα το αποδεικνύει. Έλλειμμα πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων. Μόνο ψέματα, ύβρεις και απειλές. Υιοθετεί και προπαγανδίζει τη θεωρία των δύο άκρων μήπως και η κουβέντα φύγει από τον κόλαφο της έκθεσης του ΔΝΤ. Ακόμα και έτσι καλείται ο κ. Σαμαράς επιτέλους να κατασταλάξει. Πότε λέει αλήθεια;».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, επισημαίνοντας: «Μας είπε επεσήμανα τα λάθη αλλά τώρα κοιτάω μπροστά. Είναι μακρύς ο κατάλογος και βαριά η σκιά των θυμάτων της μνημονιακής πολιτικής του Αντώνη Σαμαρα.  Σε ποιους νομίζει ότι πως απευθύνεται; Σε ανθρώπους δίχως μνήμη; Πώς μπορεί να υποτιμά τόσο πολύ τον ελληνικό λαό;

Αν ο κ. Σαμαράς σέβεται έστω και στο ελάχιστο την κοινωνία και το Κοινοβούλιο, οφείλει να νοιώσει υποχρεωμένος να μπει σε διάλογο. Αν θεωρεί ότι θα καταφέρει να σώσει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του, κρυπτόμενος, είναι πολύ γελασμένος.

Πολύ περισσότερο γελασμένος είναι,  αν νομίζει ότι θα επιβιώσει πολιτικά πατώντας στο σάπιο σανίδι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ώστε να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του που στρέφονται  στην ακροδεξιά. Στους ακροδεξιούς μονολόγους του θριαμβεύει ο κος Σαμαράς».

Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «φοβάται τον διάλογο» και ολοκλήρωσε, λέγοντας:  «Ίσως γιατί τότε θα φανεί σε όλους ότι το περίφημο success story, δεν είναι παρά disaster story για τον ελληνικό λαό».