Την πεποίθησή του πως οι αξιωματούχοι της ΕΕ χρησιμοποίησαν την Ελλάδα προκειμένου να δοκιμασθεί ένας νέος θεσμικός ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικο CRASH, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η «απόβαση» του ΔΝΤ στην Ευρώπη αποτελεί «μία αρνητικότατη εξέλιξη για την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μας υπερβαίνει κατά πολύ ως Ελλάδα. Νομίζω ότι εμείς ήμασταν απλώς το πρόσχημα», είπε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει:

«Η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρωζώνη είναι το αντίστοιχο με την παρουσία του ΝΑΤΟ στη μεταπολεμική Ευρώπη από πλευράς στρατιωτικής ασφάλειας.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία ότι αυτή η αρνητική για την αυτονομία της Ευρώπης εξέλιξη πρέπει να αξιοποιηθεί τώρα αντίστροφα, δηλαδή να τονιστεί ότι είναι ευρωατλαντικό, ευρωαμερικανικό ζήτημα η νομισματική και οικονομική ασφάλεια της Ευρωζώνης. Αλλά αυτό είναι η μετατροπή μίας αρνητικής εξέλιξης σε στρατηγικό πλεονέκτημα, επειδή πρέπει να αξιοποιούμε τους νέους συσχετισμούς. Δεν είναι κάτι που θα το ήθελα, είναι κάτι που τώρα πρέπει να το αξιοποιήσω».

TAGS