Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το μήνυμα που έστειλε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, καθώς σήμερα ξεκινούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους ανώτατους αξιωματούχους της τρόικας, οι οποίοι παίρνουν τη σκυτάλη από τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα στην Αθήνα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια για να προχωρήσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα είναι ιδιαίτερα στενά και με δεδομένο ότι στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθούν ορισμένες δύσκολες αποφάσεις, η συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αμβλυνθούν οι όποιες διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ο πρωθυπουργός μίλησε χθες από το βήμα του 11ου Προσυνεδρίου της ΝΔ, για συνεργασία των τριών κομμάτων, η οποία όπως είπε είναι όχι μόνο «πρωτοφανής» αλλά και «σωτήρια».

Μάλιστα απευθυνόμενος ξεκάθαρα προς τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, όπως είπε χαρακτηριστικά «και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, τραβάμε κουπί, χωρίς κακίες για τον τόπο, με διαφωνίες, ναι, αλλά πάλι για το καλό του τόπου».

Στην επόμενη περίοδο, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και να υποστηριχθεί το “Success Story”, για αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους στόχους της, κυρίως για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ενισχύσει όπως εκτιμάται, τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι πρώτες ελαφρύνσεις κυρίως στη φορολογία.

Όμως, ο δρόμος για να φθάσει η κυβέρνηση μέχρι εκεί έχει πολλά εμπόδια τα οποία θα πρέπει να παραμεριστούν. Το πρώτο από αυτά είναι οι απολύσεις και η αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως δήλωσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οποίος θα συναντηθεί με την τρόικα στις 16:00 σήμερα το απόγευμα, θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες 2.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Για το λόγο αυτό η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη αναζητεί τους φορείς του Δημοσίου που θα αποτελέσουν τη δεξαμενή από την οποία θα προέλθουν οι 2.000 προς απόλυση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει προταθεί ο αριθμός αυτός να προκύψει από την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και το κλείσιμο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Παράλληλα μέσα στο Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων στα προγράμματα κινητικότητας, που θα συνοδεύουν τα νέα συρρικνωμένα οργανογράμματα των υπουργείων. Τα οργανογράμματα αυτά αφορούν άμεσα 455.895 υπαλλήλους, για άλλους 109.105 θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου και στα υπόλοιπα εντάσσονται ακόμη 85.787 υπάλληλοι έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Συνολικά ως το τέλος του έτους υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο, 4.000 υπάλληλοι, 1.000 μέχρι το Μάρτιο του 2014, άλλοι 4.000 ως τον Ιούνιο του ίδιους έτους, 2.000 ως τον Σεπτέμβριο και άλλοι 4.000 μέχρι τα τέλη του 2014 προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Ωστόσο επειδή πρόκειται για ένα πολύ «ευαίσθητο» ζήτημα, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν πολιτικά στο ανώτατο επίπεδο, με συνεννόηση των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι αρκετά σύντομα, πιθανότατα και στο μέσο της εβδομάδας.

Οι Οργανισμοί που θα καταργηθούν πάντως, είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για τους οποίους το κλείσιμο συνεπάγεται και άμεση απόλυση των υπαλλήλων, με την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης.

Οι πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις θα προβλέπονται σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, ενώ η μείωση των δομών των υπουργείων και των Οργανισμών του Δημοσίου, θα γίνει με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων.