Πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση του απορρήτου και της ακεραιότητας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών του κόσμου ζητεί από την κυβέρνηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, με αφορμή τα αμερικανικά προγράμματα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΟΗΕ, ώστε  να επιβληθούν αυστηροί όροι λειτουργίας στις αμερικάνικες επιχειρήσεις Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Apple, Skype, AOL και Verizon.  

«Ποιος θα προστατέψει τους πολίτες από τους προστάτες;», διερωτάται ο ανεξάρτητος βουλευτής και παραθέτει το κείμενο της ερώτησής του:

Τη στιγμή που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα σκόπευε να θέσει στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινμπίνγκ το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας από κινέζους χάκερ αποκαλύφθηκε μια οργουελικής έμπνευσης μαζική υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών - μέσω της εταιρίας Verizon - όπως και ηλεκτρονικών δεδομένων κειμένου, ήχου και εικόνας - με απευθείας άντληση από τους εξυπηρετητές (server) των εταιριών Google, Microsoft, Facebook, Apple, Skype, AOL από την Αμερικανική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA)  και τις άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Αποδεικνύεται πως σε αντιδιαστολή με τη ρητορεία περί “διαφάνειας” και “ανοιχτής διακυβέρνησης” οι πρακτικές της Αμερικανικής κυβέρνησης την έχουν καταστήσει παγκόσμιο πρωταθλητή μαζικών παρακολουθήσεων και καταπατητή θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δυστυχώς παρατηρείται, τουλάχιστον ως πρώτη αντίδραση, η σιωπηρή αποδοχή των παραπάνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βασιζόμενη στην εσφαλμένη εκτίμηση ότι τα θέματα αυτά είναι “εσωτερικά ζητήματα” των ΗΠΑ όταν ταυτόχρονα γίνεται γνωστό από διεθνή δημοσιεύματα ότι συγκεκριμένες κυβερνήσεις εντός της Ε.Ε. είχαν πρόσβαση στις παραπάνω συλλογές δεδομένων. Με τη χρήση αυτών των πληροφοριών είναι προφανές  πως δίδεται η δυνατότητα άσκησης “επιρροής” και χειραγώγησης πολιτικών, κυβερνητικών αξιωματούχων, στρατιωτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών τρίτων χωρών.

Είναι επίσης εκκωφαντική η σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα υπογράφει θανατικές καταδίκες υπόπτων τρομοκρατίας με απλή εισήγηση της CIA δίχως καμία νομιμοποίηση οι οποίες εκτελούνται εκ του μακρόθεν σε χώρες όπως το Πακιστάν και η Υεμένη με τη χρήση μη επανδρωμένων τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών. Πρόκειται για μία τακτική που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά και διεγείρει και στρατολογεί τις πιο ακραίες πλευρές του ισλαμικού εξτρεμισμού και της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

Με ποιες διεθνείς πρωτοβουλίες η Ελληνική Κυβέρνηση θα προστατέψει τους Έλληνες πολίτες από τους προστάτες και θα εγγυηθεί ότι δε θα έχουν αυθαίρετη δίχως δικαστική συνδρομή πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών στο Internet μυστικές υπηρεσίες, εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και κάθε είδους εγκληματικές οργανώσεις;
Με ποιες διεθνείς πρωτοβουλίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ προτίθεται να συνδράμει η Κυβέρνηση ώστε να επιβληθούν στις αμερικανικές αλλά απόλυτα κυρίαρχες στον παγκόσμιο κυβερνοχώρο επιχειρήσεις (Microsoft, Google, Amazon, Facebook, Apple, Skype, AOL κ.α.) αυστηροί όροι λειτουργίας που θα διασφαλίζουν το απόρρητο και την ακεραιότητα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών του κόσμου και την περιφρούρηση της ιδιωτικής τους ζωής;