Στο ΠΑΣΟΚ, κάτι αρχίζει και κινείται, άσχετα με το πότε ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να κάνει εκλογές και ταυτοχρόνως- κατά πολλούς, να σηματοδοτήσει και τις αλλαγές. Μια από αυτές τις κινήσεις, ακούει στο όνομα “Π80”, ένα δίκτυο «πασοκογενών»  που- όπως οι ίδιοι λένε,  τους συνδέει η κοινή πολιτική και συνδικαλιστική δράση τους κατά τη δεκαετία του ’80.

Αυτοί λοιπόν οι “εκδρομείς” αρχίζουν να κινητοποιούνται και προγραμματίζουν την πρώτη τους εκδήλωση με τίτλο "Game over - Η Ελλάδα στην Τέταρτη Δημοκρατία".
Ειλικρινά, δεν ξέρουμε ποιες είναι οι επιδιώξεις τους. Αν στον κατάλογο των ομιλητών της εκδήλωσης δεν υπήρχε το όνομα του Μ. Καρχιμάκη, ο νους μας θα πήγαινε ότι “πουσάρουν” τον Γ. Ραγκούση. Τώρα όμως που υπάρχει, μας μπερδεύει, αν και δεν αποκλείουμε να κλήθηκε για... ξεκάρφωμα.
Διαβάστε λοιπόν την ανακοίνωση για την εκδήλωση και τους ομιλητές;
Πλησιάζει η ώρα της εκδήλωσής μας με τίτλο "Game over - Η Ελλάδα στην Τέταρτη Δημοκρατία" – ως γνωστόν θα γίνει την Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011 στις 7μμ στο Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54 και Εμμ. Μπενάκη).
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης κάποιοι από τους προσκεκλημένους μας θα σχολιάσουν σύντομα (μέγιστος χρόνος ομιλίας 5 λεπτά) χαρακτηριστικές λέξεις, εικόνες και βίντεο. Πιο συγκεκριμένα:
1. Ο Γιάννης Στουρνάρας, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, θα μιλήσει για την «κρίση»
2. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, γραμματέας Ε.Σ. ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει για την «διαφθορά»
3. Ο Θόδωρος Καρούνος, πανεπιστημιακός, θα μιλήσει για τα «δίκτυα»
4. Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, οικονομολόγος, πανεπιστημιακός, θα μιλήσει για την «εργασία»
5. Ο Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, θα μιλήσει για την «επιχειρηματικότητα»
6. Ο Σωκράτης Κ. Κάτσικας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, πανεπιστημιακός, θα μιλήσει για την «παιδεία» (αριστεία vs μπάχαλο)
7. Η Χριστίνα Κουλούρη, ιστορικός, πανεπιστημιακός, θα μιλήσει για την «εθνική ταυτότητα»
8. Ο Σωκράτης Ξυνίδης, αναπληρωτής υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, θα μιλήσει για την «Ελλάδα-Ευρώπη»
9. Ο Γιάννης Πανούσης, νομικός, πανεπιστημιακός, θα μιλήσει για την «βία»
10. Ο Χρίστος Σπίρτζης, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, πρόεδρος ΤΕΕ, θα μιλήσει για τις «συντεχνίες»
11. Ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας, θα μιλήσει για το «life style»
12. Η Λίλιαν Μήτρου, νομικός, πανεπιστημιακός, θα μιλήσει για την «τεχνολογία»
13. Ο Ηλίας Κανέλλης, δημοσιογράφος, θα μιλήσει για τα «ΜΜΕ»
14. Ο Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, θα μιλήσει για το «πολιτικό σύστημα»
Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες που δίνουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους:
Ποιοι αποτελούν το Π80;
Ένα δίκτυο «πασοκογενών» και άλλων ανθρώπων που τους συνδέει η κοινή πολιτική και συνδικαλιστική δράση τους κατά τη δεκαετία του ’80. Όπως γράφαμε χαρακτηριστικά το 2004 που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά:
«Π όπως ΠΑΣΠ, ΠαΣοΚ, πανεπιστήμιο, πολιτική, προοδευτική παράταξη ... Για μας, η εποχή εκείνη έχει σημαδευτεί από την αθωότητα, τη γενναιότητα, την αφέλεια, την ανιδιοτέλεια και το ρομαντισμό των είκοσι και κάτι χρόνων της ηλικίας μας. Οι φιλίες εκείνης της εποχής, ακόμη και οι αντιπαλότητες, δημιούργησαν δεσμούς που κατάφεραν να επιβιώσουν στο χρόνο. Εμείς, οι εκδρομείς του ’80, ανακαλύπτουμε ακόμη τη χαρά και την επιθυμία της συνάντησης. Tο Π80 είναι λοιπόν ένας τρόπος να συναντηθούμε και πάλι.»

Τι θέλει το Π80;
Θέλει να συμβάλει στην παραγωγή πολιτικής σήμερα, στη συζήτηση για «το επόμενο κύμα», που κρίνεται, μέχρι στιγμής, όχι πάντα αλλά σε μεγάλο βαθμό, ως υποβαθμισμένη, φοβική, ψευδεπίγραφη.
Και πάλι με τα λόγια της πρώτης μας συνάντησης: «Δεν είναι η νοσταλγία που μας παρακινεί. Είναι η αίσθηση ότι ένας νέος κύκλος αρχίζει. Σ’ αυτό το νέο κύκλο, θέλουμε να είμαστε παρόντες, μακριά από τους στερεότυπους, τους κώδικες και τις εμμονές ενός πολιτικού λόγου που φθίνει.»

Ποιο είναι το «στίγμα» του;
Για όσους συμμετέχουμε στο Π80 δεν είναι λύση η αναπαραγωγή του αποτυχημένου μοντέλου ανάπτυξης που μας έφερε μέχρι εδώ. Με την ελπίδα να ξαναβρούμε τη χαμένη αθωότητα της πολιτικής, αναζητούμε τις νέες αντιθέσεις, τα νέα περιεχόμενα και τις νέες σχέσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική σε έναν δημιουργικό διάλογο με το μέλλον.
H λύση δεν είναι η αύξηση των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα και η διατήρηση του πελατειακού κράτους.
Η λύση δεν είναι η αναζωογόνηση της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
Η λύση δεν είναι η παραχώρηση προνομίων σε κοινωνικά στρώματα σε βάρος του εθνικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων.
Η λύση δεν είναι η στήριξη των ημετέρων σε ανομίες και παρανομίες.
Η λύση δεν είναι η επικυριαρχία του φόβου του πολιτικού κόστους, η αναβλητικότητα στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, η ικανοποίηση του πρόσκαιρα ελκυστικού σε βάρος του μακροπρόθεσμα αποδοτικού, του τώρα σε βάρος του μέλλοντος.
Το μεταπολιτευτικό μοντέλο έχει καταρρεύσει οριστικά.
Η καθολική κρίση και κατάρρευση του μεταπολιτευτικού μοντέλου, επιβάλλει την αλλαγή της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση. Μια αλλαγή που δεν επιμερίζεται και δεν τεμαχίζεται. Μια αλλαγή που πρέπει να αφορά τα πάντα, όλους και όλα.

Τι προτείνει το Π80;
Την ώρα που όλοι μιλούν αμήχανα για το τέλος της μεταπολίτευσης, το Π80 πιστεύει ότι ήλθε η ώρα να κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς την Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία.