Η πορεία όλων των προγραμμάτων, δράσεων, παρεμβάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών εξετάστηκαν, κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας, με τον υπουργό να ξεκαθαρίζει ότι το ζήτημα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του δημοσίου θα αποφασιστεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν διευκρινίσεις και στοιχεία για την πορεία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας των υπαλλήλων, καθώς θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 25.000 υπάλληλοι.

Το θέμα αυτό, πάντως, δεν έχει κλείσει καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν οι πρώτοι 12.500 «διαθέσιμοι». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια μέχρι τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπου παρουσιάζονται καθυστερήσεις, και στη συνεχεία με μια μικρή παράταση να ενταχθούν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι που θα προκύψουν. 

Σημειώνεται ότι πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για μία ακόμη φορά επανέλαβαν κατηγορηματικά ότι το ακανθώδες ζήτημα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων φορέων του δημοσίου θα αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό, μετά από συνεννόηση με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στη συνάντηση επίσης, εξετάστηκαν και τα θέματα της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης, οι νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου, το μέτρο της δυνατότητας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου (το ανώτερο μέχρι τρία χρόνια) στους υπαλλήλους, που συνταξιοδοτούνται χωρίς πλήρη σύνταξη και τίθενται σε διαθεσιμότητα. Μία διάταξη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τέλος, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είναι συνεχής και υπάρχει πλήρης ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου.