Την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ από την κυβέρνηση, προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, δηλώνοντας άγνοια για τους λόγους που προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της ρωσικής Gazprom. Για ανεπαρκείς εγγυήσεις για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας έκαναν λόγο οι Ρώσοι, με την Κομισιόν όμως να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην «υπονόμευση» της συμφωνίας.

Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας όπως είπε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, δήλωσε ωστόσο ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Πάντως η ίδια η Gazprom δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για τις αιτίες που την οδήγησαν σε μη κατάθεση προσφοράς.

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ως ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά από την εταιρία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, SOCAR, για τον ΔΕΣΦΑ η οποία θα αξιολογηθεί. «Εφόσον η προσφορά είναι, όπως πιστεύουμε, καλή τότε αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», πρόσθεσε ο υφυπουργός. Ο αγωγός ΤΑΡ, υπενθυμίζεται, εφόσον επιλεγεί να υλοποιηθεί σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας. «Εκείνο που έχει σημασία είναι οι αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και Οδηγίες και να εξυπηρετούν σε μακροπρόθεσμη βάση τα συμφέροντα της χώρας», τόνισε ο υφυπουργός.

Σχολιάζοντας πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί μη επαρκών εγγυήσεων για τα χρέη ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε, μιλώντας γενικά, όπως είπε, ότι σε όλους τους υποψηφίους είχαν δοθεί τα στοιχεία για τις οφειλές και τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές ενώ τόνισε πως στην ελεύθερη αγορά υπάρχει και ρίσκο και ότι δεν υπάρχει αγορά με κρατικές εγγυήσεις.

Ο υφυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ, ανέφερε ωστόσο ότι ο προηγούμενος προκηρύχθηκε σε περίοδο που παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. «Το θέμα αυτό έχει κλείσει, συνεπώς ο νέος διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε πολύ καλύτερες συνθήκες», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου ενώ επεσήμανε ότι ο πήχυς για το τίμημα δεν θα χαμηλώσει. Ο υφυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι:

-Οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom για τις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου και την ανανέωση της σύμβασης θα συνεχιστούν.

-Το χρονοδιάγραμμα για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, που είναι μέτοχος της ΔΕΠΑ, θα επανεξετασθεί προκειμένου αν αποφασιστεί αν θα προχωρήσει όπως έχει προγραμματισθεί, ή θα αναβληθεί προκειμένου να μεσολαβήσει ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ.

-Ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα συζητηθεί με την τρόικα.

Τέλος, για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς είναι ανοιχτός, βλέπει επενδυτές και έκανε σημαντική προσπάθεια προς όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε κι επίσημα ότι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για τη ΔΕΠΑ και μία για τη ΔΕΣΦΑ.

Ο ρόλος της Κομισιόν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κομβικό ρόλο στο να καταστεί άγονος ο διαγωνισμός έπαιξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μηνύματα από τις Βρευξέλλες έλεγαν ότι θα ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom. Αποτέλεσμα ήταν να μην καταθέσει προσφορά ούτε ο άλλος διεκδικητής της, η κοινοπραξία M+M (όμιλοι Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη).

«Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.

Πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναμειγνύεται σε αυτή τη φάση σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, πριν δηλαδή ολοκληρωθούν.

Gazprom: Φοβηθήκαμε την οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ

Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας», ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου της εταιρίας, Sergei Kupriyanov  σε ανακοίνωση της εταιρείας. 

«Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος. Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της. Επίσης εκκρεμεί η αναδιάρθρωση για τον διαχωρισμό του ΔΕΣΦΑ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν έλαβαν εγγυήσεις σχετικά με τις κρατικές ρυθμίσεις για την ΔΕΠΑ. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας», εκτιμά ο εκπρόσωπος Tύπου της Gazprom. «Το αντίτιμο της συμφωνίας επρόκειτο να οριστικοποιηθεί από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων. Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ» ανέφερε.

Μεντβέντεφ: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα

Την πρόθεση του ομίλου Gazprom να μην εγκαταλείψει την ελληνική αγοράς, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ο αντιπρόεδρος του ομίλουΑλεξάντερ Μεντβέντεφ. 

Σε νέα γραπτή του δήλωση ο αντιπρόεδρος τηςGazprom αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας».

Εξάλλου όπως προσθέτει «η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα». 

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος του ρωσικού ομίλου δηλώνει πως «συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά.» 

TAGS