Επίθεση στους κυβερνητικούς του εταίρους εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο Ν. 3869/2010» στη Βουλή. 

Ο κ. Μωραΐτης μιλώντας για το θέμα των πλειστηριασμών και την λειτουργία της κυβέρνησης έκανε λόγο για άνοιγμα της συζήτησης από την κυβέρνηση του θέματος αναστολής των πλειστηριασμών τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει από το 2012 ότι θα προκληθεί ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες.

«Είναι ένα κλίμα το οποίο καλοβλέπουν και διάφοροι κερδοσκόποι. Από εκεί πέρα υπάρχει ένα θέμα με το πώς λειτούργει η κυβερνητική πλειοψηφία την ώρα που στην κοινωνία, στην οικονομία όλα κρέμονται σε μια λεπτή κλωστή. Είναι ξεκάθαρο ότι με πρακτικές άσκοπων αιφνιδιασμών αλλά και λαικίστικων εντυπωσιασμών υπονομεύονται οι πραγματικοί στόχοι μιας κυβέρνησης που καλείται να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Για εμάς τα πράγματα είναι απλά: Ή υπάρχει κοινή λειτουργία της κυβερνητικής πλειοψηφίας ή όχι. Το ΠΑΣΟΚ δεν το αφορούν και δεν θα ανεχτεί τέτοιες πρακτικές. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη κουβέντα από πλευράς ΠΑΣΟΚ και προς τους δυο κυβερνητικούς εταίρους» είπε ο κ. Μωραΐτης.

Μάλιστα σχολιάζοντας το νομοσχέδιο το χαρακτήρισε ως ένα μικρό βήμα προς την οριστική λύση, η οποία όπως είπε θα πρέπει να  έρθει μετά την ανάκεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μωραΐτης αρίθμησε έξι βασικές αδυναμίες στο νομοσχέδιο που του στερούν την δυνατότητα να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση:

1. Περιορίζει παρά πολύ τους δυνητικούς ωφελούμενους με τις σωρευτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται

2. Δίνει μισές λύσεις, μιας και δεν υπάρχει ευνοϊκότερο επιτόκιο στις βασικές κατηγορίες των ωφελουμένων

3. Αφορά μόνο τα ενυπόθηκα δάνεια των οποίων οι συμβάσεις δεν έχουν καταγγελθεί

4. Δεν εξορθολογίζει τις σχέσεις δανειοληπτών και πιστωτικών ιδρυμάτων

5. Δεν ρυθμίζει τα επαχθή επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια

6. Αφήνει εκτός ρύθμισης τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Τέλος, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

· Να ενταχθούν και οι δανειολήπτες των οποίων οι συμβάσεις έχουν καταγγελθεί το τελευταίο 18μηνο.

· Να συμπεριλάβει η ρύθμιση περισσότερους μήνες της κρίσης.

· Να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια

· Να αυξηθούν οι μηδενικές καταβολές για τους ανέργους και τα άτομα με αναπηρία

· Να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις οι ελεύθεροι επαγγελματίες

· Να υπάρξει πρόβλεψη ευνοϊκού επιτοκίου για όλες τις κατηγορίες ωφελούμενων της ρύθμισης

Όσον αφορά στις ρυθμίσεις που κάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα ο κ. Μωραΐτης τόνισε ότι υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. 

«Ζητούνται υποθήκες για πολύ μικρά ποσά. Και αν δε δοθούν, τότε ζητούνται επιτόκια της τάξης του 14% και του 15%. Σήμερα οι τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια των μεγάλων οφειλετών τους. Σε αυτούς δείχνουν μια διάθεση συνεννόησης. Όταν βλέπουν όμως αυτούς που χρωστούν λίγα, όχι απλά δεν τους σέβονται και δεν κάθονται ισότιμα να μιλήσουν μαζί τους, αλλά τους ζητούν και τα περισσότερα. Οι καταναλωτές είναι ανυπεράσπιστοι» είπε

Σχετικά με την τροπολογία για τον ακατάσχετο λογαριασμό τόνισε ότι «Καταθέσαμε μια τροπολογία η οποία ήταν προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και η οποία έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Με την ρύθμιση αυτή διασφαλίζεται το 81,5% των καταθετών στη χώρα μας. Μιλάμε για 1500 ευρώ όσον αφορά στον προσωπικό λογαριασμό και 2000 ευρώ στο ζευγάρι. Κάτω από 2000 ευρώ είναι σήμερα το 81,5% των καταθετών της χώρας.».